Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

20.04.2024 - V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

ČOI-ka "řádila" na festivalu v Karlových Varech

01. července 2013 - 13:25

Zpět na seznam článků

Porce jídla bez vážení i míra nápojů od oka

ČOI-ka "řádila" na festivalu v Karlových Varech

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Inspektoři České obchodní inspekce vyrazili o posledním červnovém víkendu do Karlových Varů, kde probíhá Mezinárodní filmový festival. Cílem kontrolorů ČOI ovšem nebylo sledování filmů v nabitých kinosálech, ale obchody a služby určené účastníkům festivalu. Celkem za festivalový víkend v Karlových Varech provedli devětadvacet kontrol a ve čtrnácti případech zjistili porušení zákona.

Ing.Vladimír Velčovský „Kontroly na MFF budou probíhat i v dalších dnech a se stejným nasazením se naši inspektoři zaměří na letní kulturní, sportovní a jiné akce a dovolenkové aktivity také v dalších regionech,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

V sobotu 29. června inspektoři provedli šestnáct kontrol, z toho jich sedm bylo se zjištěním porušení zákona, dvě dokonce se dvěma porušeními. Nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení deklarované míry u nápojů a hmotnosti u pokrmů. „Například u porcí hranolek to bylo dvakrát o padesát gramů méně. Dva příklady porušení zákona však jsou zarážející. V jednom případě restaurace nabízela porce pokrmů s uvedenou gramáží, nicméně v provozovně se nevyskytovala žádná váha. Ve druhém případě došlo k rozdílu v účtování a tím k poškození spotřebitele ve výši devadesáti korun,“ přiblížil zjištěná porušení zákona při sobotních kontrolách ředitel Jan Řezáč, inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Kontroly pokračovaly i v další festivalový den - v neděli 30. června inspektoři v průběhu třináct kontrol zjistili sedm porušení zákona. Porušení se opět týkala nedodržení hmotnosti a míry, v kontrolované provozovně opět chyběla ověřená váha.

„Vyskytly se i dva případy, kdy ve stánku s nápoji nebylo cejchované sklo, takže, že číšník naléval nápoje „od oka“, popsala jeden z případů tisková mluvčí ČOI Jana Jelínková.

 

Autor: red.,J.Jelínková

Fotogalerie

ilustrační snímek                     zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.