Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

ČOI objevila nebezpečné plyšové pejsky s mašlemi a brýlemi

20. dubna 2019 - 09:12

Zpět na seznam článků

Informace o obou nebezpečných hračkách byly zveřejněny v systému RAPEX

ČOI objevila nebezpečné plyšové pejsky s mašlemi a brýlemi

nevyhovující výrobek zdroj: čoi

Na trhu se objevily dvě hračky, které mohou být pro nejmenší děti nebezpečné. Jedná se o malé štěkající psy, jeden je s červenými mašlemi a druhý má brýle a klobouk. Inspektoři zjistili, že u obou hraček je možné otevřít bez použití nástroje bateriové pouzdro a vyjmout z něj tužkové baterie, které malé děti mohou vložit do úst a cucat je. Hračky obsahují malé části, jako je například rolnička s pružinkou, které mohou být pro děti rovněž nebezpečné. Výrobky také neobsahují informaci o věku dítěte, pro který jsou určeny a neobsahují ani upozornění na nebezpečí malých částí, které obsahují. 

Jedná se o elektrické hračky s různými doplňky zhotovené z tvrdého plastu a pokryté plyšovým materiálem. „Jeden model pejska má na hlavě lepidlem připevněny dvě červené mašle a kolem krku má zlatou pružinku s navlečenou rolničkou. Druhý model pejska se liší doplňky. Na hlavě má klobouk, na očích brýle a rovněž rolničku navlečenou na pružence. Na bříšku obou modelů pejska je umístěné plastové pouzdro se dvěma bateriemi typu AA. Uzavření tohoto bateriového pouzdra je konstrukčně vyřešeno pomocí západky a šroubku, který ale na výrobcích nabízených k prodeji chyběl. Některým dětem ve věku do tří let se může podařit, a to i bez použití nástroje, tuto západku otevřít a baterie z pouzdra vyjmout,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Fröhlich.

nevyhovující výrobek zdroj: čoi

U výrobku není uvedeno žádné omezení v souvislosti s věkem dítěte, pro které je hračka určena, ani jiné údaje, které by upozorňovaly na možné nebezpečí. „U pejska s červenými mašlemi chybí rovněž jakékoliv identifikační údaje o výrobci či dovozci hračky do České republiky,“ upřesnil mluvčí.

Oba modely hračky nejsou v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost. Není splněn požadavek článku 14.7 citované normy, který stanoví že: „Baterie hraček určených pro děti mladší tří let nesmějí být odnímatelné bez použití nástroje, pokud není kryt prostoru pro baterie dostatečně zabezpečen.“ Hračky obsahují rovněž malé části, jako je rolnička s pružinkou, které se vejdou do válce pro malé části.

nevyhovující výrobek zdroj: čoi

Pouzdro, ve kterém jsou baterie uloženy, je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím krytu za pomoci jednoho pohybu. „Z uvedených důvodů hrozí, že malé děti mohou vyjmout baterie z pouzdra, ty vložit do úst a kousat je či cucat, stejně jako dostupnou rolničku, u které hrozí riziko jejího polknutí dítětem,“ dodal Jiří Fröhlich. 

Inspektorát České obchodní inspekce Jihomoravský a Zlínský uložil prodejci obou výrobků ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

 
 

Autor: red., J. Fröhlich, zdroj foto: čoi

Fotogalerie

nevyhovující výrobek                   zdroj: čoi

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.