Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Celní správa vybrala na daních téměř 170,3 miliard

14. ledna 2020 - 07:01

Zpět na seznam článků

Nejvyšší podíl na příjmech vykazuje inkaso vnitrostátní spotřební daně

Celní správa vybrala na daních téměř 170,3 miliard

ilustrační snímek zdroj: GŘC

Celní správa ČR zaevidovala ke konci minulého roku na svých účtech příjmy v celkové výši 170,3 mld. Kč. Tato částka zahrnuje výnosy ze spotřebních daní, cla a daně z přidané hodnoty při dovozu, výnosy z dělené správy, ekologických daní a správních poplatků. „Nejvyšší podíl na těchto příjmech vykazuje inkaso vnitrostátní spotřební daně, což je  165,1 miliard. Výběr spotřební daně u tabákových výrobků a tabákových nálepek činil 55,9 miliard korun, u lihu vyinkasovali celníci 8,2 miliard a příjem ze spotřební daně z minerálních olejů dosáhl 94 miliard korun. Při dovozu zboží ze třetích zemí celníci vybrali 2,1 miliard korun. V oblasti dělené správy dosáhly příjmy tři miliard korun,“ uvedla tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Pracovníci dohledu za uplynulý rok uskutečnili přes osm tisíc kontrol dodržování zákona o evidenci tržeb a ve více než dvaceti procentech zjistili porušení. „Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému či opomenutí umístit informační oznámení. Ve správním řízení bylo pravomocně rozhodnuto o více než 1,3 tisíc přestupcích a uloženy pokuty za 12, 7 milionů korun. Ve čtyřech případech došlo k uzavření provozovny,“ informovala mluvčí.

Při kontrolní činnosti systému elektronického mýtného bylo v minulém roce zjištěno téměř 19,5 tisíce porušení a uloženo téměř 19,3 milionů korun v blokových pokutách. Téměř ve 14, 6 tis. případech časového zpoplatnění celníci zjistili porušení právních předpisů a uložili 15,4 milionů korun v blokových pokutách.

ilustrační snímek zdroj: GŘC

Při dodržování zákona o hazardních hrách celníci provedli 1 347 kontrol, zajistili ve 232 nelegálních hernách 862 kusů technického zařízení. Na pokutách uložili 7,2 milionů korun a udělili sankce ve výši 600 tisíc korun za nelegální provozování hazardu. „Celkově bylo v celním řízení, na vnitrostátním trhu a v trestním řízení v loňském roce zadrženo přes 4,414 miliónů kusů zboží podezřelého z porušení práv duševního vlastnictví v souhrnné hodnotě 678,422 miliónů Kč. Nejčastěji docházelo k padělání elektronických přístrojů a jejich součástí, hraček, oblečení, obuvi, galanterie, léčiva,“  upřesnila Hana Prudičová.

Autor: red., H. Prudičová, zdroj foto: GŘC

Fotogalerie

ilustrační snímek                       zdroj: GŘC

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.