Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Celníci Olomouckého kraje bilancovali

27. února 2021 - 09:52

Zpět na seznam článků

Uplynulý rok

Celníci Olomouckého kraje bilancovali

ilustrační snímek zdroj foto: CÚOLK

Přestože v České republice platí kvůli pandemii nejrůznější opatření omezující služby, obchod či přeshraniční pohyb, činnost celníků v Olomouckém kraji zůstává i nadále úspěšná. V loňském roce se jim podařilo do státního rozpočtu přispět částkou téměř 1,816 miliardy korun, což je přibližně o 139 milionů více než v předchozím roce. Jedná se o částku vybranou na cle, spotřebních daní, pokut a dalších poplatků.

Jednou z primárních činností celního úřadu je dovoz a vývoz zboží přes vnější hranice Evropské unie, kdy projednal v minulém roce 25 184 případů dovozu a 38 446 případů vývozu. Celkově se pak v rámci zmíněné agendy vybralo clo ve výši 259,8 milionů korun. Během vyhlášení nouzových stavů v roce 2020, nedošlo k přerušení celního projednávání.

Další primární činností, která si zaslouží pozornost je oblast spotřebních daní. „Za nejvýznamnější komoditu, která podléhá spotřební dani považujeme líh, u kterého byl v loňském roce zaznamenán nárůst výběru daně. Celkově se tedy jednalo o částku ve výši 1,152 miliardy korun (1,066 miliardy v předchozím roce). Objektivně je však nutné doplnit, že k 1. lednu 2020 nabyla účinnosti nová legislativa, jenž výrazně zvýšila sazby spotřební daně z lihu, což se také promítlo v nárůstu inkasa spotřební daně,“ uvedla tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

celníci v pálenici zdroj foto: CÚOLK

Součástí inkasa spotřební daně z lihu je i pěstitelské pálení, kde má Celní úřad pro Olomoucký kraj má ve své působnosti celkem osmdesát jedna pěstitelských pálenic, u kterých provádí pracovníci kontrolní činnost. Jedná se o více než patnáct procent z celkového počtu pálenic v České republice.

Naopak u uhrazené daně z piva došlo oproti roku 2019 (174 milionů) k poklesu. „V roce 2020 byla uhrazená spotřební daň ve výši 165 milionů korun. Důvodem je s největší pravděpodobností vliv vyhlášených nouzových stavů v roce 2020,“ informovala mluvčí.

Oproti výběru spotřebních daní celní úřad daně daňovým subjektům také vrací. V loňském roce bylo daňovým subjektům v Olomouckém kraji na základě žádosti vráceno 203,1 milionů na spotřební dani z minerálních olejů. „Jedná se o systém tzv. vratek spotřebních daní, které si uplatňují zpravidla subjekty, využívající minerální oleje pro zemědělskou prvovýrobu či hospodaření v lese. V této souvislosti celní úřad pozitivně hodnotí novou legislativní změnu zákona o spotřebních daní ch, která výrazně snížila administrativní zátěž daňových subjektů,“ sdělila Marie Bortlová. 

Olomoučtí celníci v loňském roce prováděli daňový dozor u zvýšeného počtu denaturací (celkem 532), čímž výrazně přispěli k výrobě 0,9 milionu litrů dezinfekčních prostředků pro potřeby zamezení šíření koronaviru. Významnou kompetencí celní správy je také tzv. dělená správa, která zajišťuje v zákonem stanovených případech platební povinnosti uložené jinými správními orgány, které jsou vybírány a vymáhány celním úřadem. V uplynulém roce bylo zaznamenáno přes 16,7 tisíce případů v celkové hodnotě přesahující 244 milionů korun.

V roce 2020 celní úřad zaznamenal významné záchyty v oblasti kontrol duševního vlastnictví, kde zajistil zboží v celkové hodnotě přesahující deset milionů korun, které porušovalo práva majitelů duševního vlastnictví. Ve sto dvaadvaceti případech pak odhalil celní úřad nelegální přepravu omamných a psychotropních látek.

Celní úřad v loňském roce přistihl na zpoplatněných komunikacích bezmála 1,8 tisíc řidičů, kteří neměli uhrazené mýtné, nebo neměli na čelním skle vylepenou dálniční známku. „V případě nevylepených dálničních známek uložil 678 pokut v příkazním řízení na místě ve výši 839 tisíc korun a čtyři případy postoupil do správního řízení. Při kontrolách časového zpoplatnění zaznamenal celní úřad přes tisíc případů porušení právních předpisů. Na pokutách v příkazním řízení na místě za tyto přestupky vybral od řidičů 1 170 950 korun a 217 případů předal do správního řízení.,“ upřesnila mluvčí Bortlová.

Autor: red., M. Bortlová, zdroj foto: CÚOLK

Fotogalerie

ilustrační snímek         zdroj foto: CÚOLK

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.