Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Čisté ruce jsou základ, vzkazují zdravotníci z Nemocnice Šumperk

03. května 2019 - 10:42

Zpět na seznam článků

I letos se připojí k Světovému dni hygieny rukou

Čisté ruce jsou základ, vzkazují zdravotníci z Nemocnice Šumperk

Neumytá místa hravě odhalí díky ultrafialovému světlu speciální lampa foto: NŠ - T. Bulková

Také letos se Nemocnice Šumperk připojí k Mezinárodnímu dni hygieny rukou, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. V úterý 7. května tak opět nabídne veřejnosti spoustu důležitých rad, jak udržovat ruce v čistotě a jak si ruce správně mýt a dezinfikovat.

Osvětová akce bude probíhat v úterý 7. května od devíti do třinácti hodin v přízemí nově postaveného radiodiagnostického pavilonu R. Zájemci si budou moci vyzkoušet správný způsob dezinfekce rukou a následně si výsledek díky speciální UV lampě také ověřit. Ultrafialové světlo totiž odhalí i sebemenší nedostatky. Zaměstnanci nemocnice budou zároveň připraveni odpovídat na veškeré otázky týkající se správné hygieny rukou.

Mytí a dezinfekce rukou patří mezi nejjednodušší způsoby, jak zabránit vzniku a šíření infekcí. Přestože si mnozí z nás myslí, že mytí rukou není žádná věda, každoroční testování dokazuje, že tak běžný úkon, jakým je mytí rukou, zvládá správně jen málokdo. I proto se Nemocnice Šumperk k tomuto celosvětovému dni každoročně připojuje.

Mnozí účastníci těchto akcí jsou udiveni, když pod UV lampou naleznou barevná neumytá místa. „Časté, ale hlavně důkladné mytí rukou je jednou ze základních znalostí osobní hygieny každého z nás. Správná technika mytí a dezinfekce rukou je jednoduchý a zároveň dostupný nástroj v boji proti vzniku a šíření infekcí. Lze tak poměrně snadno zabránit řadě onemocnění,“ vysvětluje smysl akce hlavní sestra Monika Žaitliková s tím, že pokud naše ruce nejsou čisté, mohou se snadno stát cestou přenosu nebezpečných infekčních onemocnění, jako je například žloutenka. „Viry a bakterie jsou prakticky všude. Stačí vzít někde za kliku, zmáčknout tlačítko výtahu nebo si s někým potřást rukou. Množství mikrobů se nachází i na klíčích, klávesách počítačů a na držadlech nákupních vozíků,“ varuje hlavní sestra s tím, že mnozí z nás si tyto „nástrahy“ ani neuvědomují a správné hygieně rukou nepřikládají příliš velkou váhu.

Prostředky na dezinfekci rukou jsou vybavená také všechna pracoviště Nemocnice Šumperk. Dezinfekce je trvale přístupná pro všechny pacienty a návštěvníky nemocnice, přičemž personál nemocnice je v oblasti dodržování všech protiepidemických zásad pravidelně proškolován.

Do akce se zapojí i Lékárna Nemocnice Šumperk, která v rámci osvětové akce nabídne prezentaci dezinfekčních a kosmetických přípravků.

Autor: red., H.Hanke

Fotogalerie

Neumytá místa hravě odhalí díky ultrafialovému světlu speciální lampa   foto: NŠ - T. Bulková

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.