Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Zde je místo pro Vaši reklamu

Další kus městských hradeb v Šumperku je krásnější

25. října 2020 - 10:33

Zpět na seznam článků

První etapa rekonstrukce je dokončena

Další kus městských hradeb v Šumperku je krásnější

Šumperk zdroj foto: archiv

Renovaci má za sebou úsek městských hradeb při ulici Okružní.

Jde o první etapu obnovy z plánovaných deseti, které chce radnice zrealizovat postupně v dalších letech. „Začali jsme úsekem hradeb, jenž byl v nejhorším stavu. Pokud budeme mít potřebné finance, rádi bychom v příštích letech v opravách pokračovali,“ uvedla vedoucí oddělení komunálních služeb šumperské radnice Eva Nádeníčková.

První etapa rekonstrukce přišla městsku pokladnu na 778 tisíc korun, což byla nejnižší cena, kterou nabídla ve výběrovém řízení firma HaServices  z Huštěnovic. Její pracovníci opravili lícové plochy zdi a kaverny, horní hrany opěrné zdi a stabilizovali podzemní prostory. „Větší trhliny byly vyplněny kameny a provázány do stávajícího zdiva tak, aby úprava byla co nejméně znatelná,“ doplnila Eva Nádeníčková.

Šumperské městské opevnění pochází z počátku 16. století. Tehdy byly po ničivém požáru v roce 1513 vystavěny až pětimetrové a půldruhého metru silné hradby, doplněné dvěma branami a pěti baštami. Vně obepínal hradby široký vodní příkop, napájený Bratrušovským potokem. Za třicetileté války bylo opevnění poškozeno a v 19. století byly některé části zcela odstraněny, postupně byl zasypán příkop a zmizelo rovněž všech pět bašt. V roce 1860 pak město odkoupilo obě brány, jež byly postupně během tří let zbourány. Do dnešní doby se zachovaly tři úseky hradebních pásů, jeden mezi ulicemi Langrova a Na Hradbách s parkovou úpravou, druhý při Okružní ulici pod Kostelním náměstím a třetí za Slovanskou ulicí.

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

Šumperk                               zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.