Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Další stovky řidičů záchranek projdou školením

24. ledna 2023 - 12:20

Zpět na seznam článků

Teoretickým i praktickým

Další stovky řidičů záchranek projdou školením

ilustrační snímek zdroj: archiv Autoklub ČR

Třetím rokem se pod hlavičkou Autoklubu České republiky rozběhne projekt Systémového vzdělávání řidičů zdravotnických záchranných služeb. Komplexní proškolování zdravotnických záchranářů, kteří řídí sanitní vozidla s právem přednosti v jízdě, i letos podpořil Fond zábrany škod.

Školení je rozděleno do dvou stupňů. Teoretická část se zaměřuje na zásady defenzivní jízdy, rozborům dopravních nehod a hraničních situací při řízení vozidel ZZS za použití zvláštního zvukového a světelného výstražného zařízení.  „Na speciálním otočném simulátoru všichni účastníci mohou zažít převrácení vozidla při nehodě.  Hlavním přínosem je pocitový vjem řidiče o bezpodmínečné nutnosti připoutání se za jakékoliv situace a zajištění předmětů v interiéru vozidla,“ uvedl mluvčí Autoklubu Bohumil Pácl.

Teoretická příprava je zakončena testem znalostí z probraných témat. Praktická část zahrnuje monitorovanou jízdu sanitním vozem v běžném silničním provozu a kurz zvládání krizových situací na polygonech sdružených v Asociaci center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR.

Speciální monitoring jízdy v provozu přesně analyzuje způsob řízení a poukazuje na přínos defenzivního stylu oproti agresivitě za volantem. „Jak v oblasti urgentní medicíny patří čeští záchranáři mezi nejlepší na světě, tak je naším cílem, aby řidiči ZZS patřili soustavně mezi světovou elitu v řízení vozidel tzv. pod majákem. Tento projekt je zaměřen na zvyšování bezpečnosti zdravotnických profesionálů v jízdách k naléhavým událostem, zpravidla spojených se záchranou lidského života, potažmo všech účastníků silničního provozu. Máme radost, že účastníci kurzy hodnotí velmi kladně a jsou pro ně jednoznačným přínosem,“ uvedla Veronika Truhlářová Autoklubu ČR.

V roce 2021 bylo proškoleno téměř pět set řidičů Zdravotnických záchranných služeb Libereckého, Ústeckého a části Pardubického kraje. Vloni s dokončením v Pardubickém kraji odstartovalo systémové vzdělávání řidičů záchranek v Královéhradeckém a Olomouckém kraji, jež bude pokračovat na jaře.

Autor: red., B.Pácl, zdroj foto: Autoklub ČR

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv Autoklub ČR
ilustrační snímek                           zdroj: archiv Autoklub ČR
ilustrační snímek                           zdroj: archiv Autoklub ČR

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.