Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných organizacích

15.04.2024 - Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Den architektury i s oblíbenou PechaKucha Night

22. září 2021 - 09:12

Zpět na seznam článků

Připravuje Šumperský okrašlovací spolek

Den architektury i s oblíbenou PechaKucha Night

Ověřovací studie DK z parku zdroj:ŠOS

Po kovidové pauze se Šumperk již popáté připojí k celostátnímu Dni architektury. Jeho součástí bude také 16. šumperská PechaKucha Night. Akce proběhne od 2. do 5. října. K pořádajícímu Šumperskému okrašlovacímu spolku se letos přidalo také Vlastivědné muzeum a Dům kultury. Návštěvníky čeká prohlídka podzemí, procházky a křest knihy o Georgu Bergerovi, ale také první veřejné představení rekonstrukce šumperského kulturáku.

Letošní program Dne architektury v Šumperku je rozkročen do minulosti i budoucnosti. O víkendu 2. a 3. října se návštěvníci budou moci vydat nejprve do šumperského podzemí. „Navštívíme krátký úsek středověkého podzemí pod šumperským zámečkem a následně i tajný velín z doby studené války,“ přibližuje obsah prohlídky předseda Šumperského okrašlovacího spolku a zároveň průvodce prohlídky Radovan Auer. „Šumperské podzemí je opředeno řadou mýtů, domněnek a dohadů. Pokusil jsem se soustředit co nejvíce informací o něm od místních historiků.“

program

Kristina Lipenská zase vezme fanoušky architektury po stopách šumperského architekta Georga Bergera. Vlastivědné muzeum se mu zevrubnou výstavou věnovalo již loni, letos připravilo o tomto muži, který se výrazně podepsal na tváři města, výpravnou publikaci. Její křest je naplánován na úterý 5. října.

Vedle těchto výletů do historie pak návštěvníky čeká i ryze aktuální téma. Šumperský kulturák již je dlouho za svou životností a čeká jej rekonstrukce. Pro tu se ředitelce Hance Pískové podařilo získat renomované architektonické studio Hájek architekti, které se na kulturní stánky specializuje. „Po dlouhých letech je šance, že v Šumperku vznikne něco s vysokou architektonickou hodnotou,“ říká k tomu Radovan Auer. „Dobrá architektura se však pozná především podle toho, jak dobře slouží lidem, proto jsem velmi rád, že studio Hájek Architekti v neděli představí svou vizi veřejnosti a jsou připraveni s ní přímo na místě činu, v kulturáku, vše projít a diskutovat o tom,“ dodává Auer.

V domě kultury proběhne také šestnáctá PechaKucha Night. Oblíbený celosvětový formát, v němž se deset účinkujících představí v rychlých prezentacích, kdy se musí vlézt s každým z dvaceti obrázky do dvaceti sekund, nebude ani tentokrát jen o architektuře. „Obecně se všemi prezentacemi prolíná vztah člověka s prostředím, ale každý to samozřejmě pojímá jinak, zcela originálně,“ říká Auer. „Vystoupí třeba lidé, kteří zachraňují nádraží nebo rekonstruují starý mlýn, vynálezci vratných kelímků, jeden z nejúspěšnějších a zároveň nejmenších malých nakladatelů Joachim Dvořák, autoři velké publikace o Jeseníkách i malé knížky o jedné zcela zapomenuté šumperské osobnosti. Bude to pestré a zábavné.“

Lístky na PechaKucha jsou již v předprodeji v kulturním domě, na ostatní akce je vstup zdarma, vzhledem k omezené kapacitě je však doporučena rezervace.

Autor: red., Radovan Auer - ŠOS,

Fotogalerie

Ověřovací studie DK z parku    zdroj:ŠOS
Ověřovací studie DK náhled    zdroj: ŠOS
Ověřovací studie velký sál DK prázdný     zdroj: ŠOS
Ověřovací studie velký sál DK tanec    zdroj foto: ŠOS
Ověřovací studie velký sál DK   zdroj foto: ŠOS

Další články z rubriky

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Dopravní nehoda v Jeseníku se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.