Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Den za obnovu lesa má termín 16. října

22. září 2021 - 09:47

Zpět na seznam článků

Největší veřejná celostátní lesnická akce pro veřejnost

Den za obnovu lesa má termín 16. října

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Uskuteční se v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky. Každý může vysadit stromy v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením nebo úklidem klestu a dalšími pracemi, které s obnovou krajiny po kalamitě souvisí. Nebo se jen projít a zjistit, jak se novým sazenicím daří.

 Akci pořádají Lesy České republiky. „Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou nejsou jen holiny a zmar, ale také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit. Vyberte si tedy 16. října některou ze třinácti lokalit nejbližší vašemu bydlišti a zasaďte symbolicky třeba jen jedinou sazeničku,“ vzkazuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Prvního ročníku Dne za obnovu lesa se v roce 2019 zúčastnilo neuvěřitelných 31 tisíc lidí, druhý ročník se loni kvůli covidu neuskutečnil.

Kromě lesnických činností spojených s obnovou porostů po kalamitě je připravený program pro celou rodinu.

Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci DNE přístřešky pro sovy a jiné noční dravce, kteří pomáhají přírodě přirozenou cestou likvidovat přemnožené hraboše. Na vlastní oči se přesvědčí, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů, i o tom, co dělá pro zadržování vody v krajině nebo podporu tažných koní v lesích. Děti, které projdou stanovišti, na nichž si vyzkoušejí hravou formou lesnické práce a činnosti, odmění podnik odznakem malého lesníka a lesnickým kloboučkem. Každá lokalita bude něčím výjimečná, třeba poradnou pro houbaře, harvestorovým trenažerem, socháním motorovou pilou. Informace ke Dni za obnovu lesa týkající se lokalit, pokynů pro účastníky i programu jsou na webovém portálu sazimelesynovegenerace.cz.

Autor: red., E. Jouklová

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.