Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Děti se přestěhují z dětských domovů

23. března 2024 - 12:01

Zpět na seznam článků

Do bytů a rodinných domků

Děti se přestěhují z dětských domovů

ilustrační snímek zdroj: archiv OLK

Olomoucký kraj pracuje na transformaci dětských domovů. Záměrem je dostat děti z velkokapacitních budov do menších domů a bytů, kde se budou cítit víc jako doma.

První fáze plánu proto počítá s nákupem či výstavbou vhodných nemovitostí. „Přestěhování dětí do menších objektů má zásadní výhody – kromě posílení pocitu domova je to také lepší začlenění těchto dětí a mládeže do společnosti,“ vysvětlil hejtman Josef Suchánek.

V nových domovech mají jejich obyvatelé společně s vychovateli fungovat jako běžná rodina a sdílet spolu každodenní aktivity. Společně tak budou například vařit, nakupovat a starat se o svoje okolí. Ve skupinkách má být maximálně šest dětí. Kraj nejdříve pořídí tři menší nemovitosti, postupně plánuje přikoupit dalších sedm. „Jedná se o změnu celého systému fungování dětských domovů. Nejde jen o to přerozdělit jejich klienty do menších skupinek, ale také o jiný přístup vychovatelů. Ti budou procházet školeními, která je na tuto změnu připraví,“ doplnil radní Aleš Jakubec.

Podobný přístup už zvolil Olomoucký kraj také v případě sociálních služeb. Přestěhovaní jejich klientů z velkých ústavů do menších domků se tam plně osvědčilo. „I když plán proměny sociálních služeb budil v počátcích u některých lidí obavy, nakonec se všechny ukázaly jako zbytečné. Klienty se z ústavů podařilo do společnosti výborně začlenit a věřím, že podobný úspěch bude mít kraj i v případě transformace dětských domovů. Život v malé komunitě nápadně připomínající rodinu dětem z dětských domovů nejen dlužíme, ale společenské benefity výrazně převyšují vstupní investiční i provozní náklady,“ dodal náměstek hejtmana Ivo Slavotínek.

Autor: red., A. Minxová

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv OLK

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.