Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Uni t(r)ips láká k návštěvě zajímavých veřejných míst

16.04.2024 - Uni t(r)ips láká k návštěvě zajímavých veřejných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Dnes začínají Klášterní hudební slavnosti!

01. července 2020 - 07:10

Zpět na seznam článků

Na Jesenicku a Šumpersku

Dnes začínají Klášterní hudební slavnosti!

Tančírna - Dnes začínají Klášterní hudební slavnosti! zdroj foto: KHS

Čtrnáctý ročník festivalu zahájí ve středu 1. července večer ve zrekonstruované secesní Tančírně v Račím údolí multižánrová kapela Bardolino. O dva dny později zažije šumperské publikum v Klášterním kostele světovou premiéru.

Bardolino vezme diváky na pomyslnou cestu kolem světa a zahraje etnickou hudbu z Irska, Skotska, Severní Ameriky, přidá temperamentní rytmy Balkánu, Turecka i Španělska a dotkne se meditativních melodií Číny nebo Indie. Člen kapely Pavel Fischer vyzývá: „Přijďte, konečně to bude osobně a ne online.“

Bardolino zdroj foto: KHS

Bardolino je energické uskupení, které překračuje s lehkostí hranice hudebních žánrů a do crossoverové hudby vnáší své originální pojetí, což je přivedlo k řadě spoluprací s jinými výraznými interprety nejen české scény, například Ivou Bittovou, Zuzanou Navarovou či Jethro Tull.

Doležalovo kvarteto spolu s hobojistkou Michaelou Hrabánkovou poprvé představí nový projekt s názvem IL DIVINO BOEMO, tedy „Božský Čech“. Tak nazývali skladatele Josefa Myslivečka v jeho druhé vlasti, Itálii. Myslivečkovy kvintety s hobojem, které byly považovány za ztracené, tvoří hlavní část večera. Tři z nich se po několikaletém úsilí podařilo nalézt v soukromých sbírkách po celém světě. Doležalovo kvarteto je spolu s Michaelou Hrabánkovou nahraje ve světové premiéře na CD pro Supraphon. Druhou část koncertu doplní Myslivečkovy smyčcové kvartety, neprávem podceňovaná díla, která se mohou směle měřit s nejlepšími hudebními díly své doby. „Jsem ráda, že právě vy budete první publikum, které v premiéře uslyší skladby, jež jsme našli v archivech,“ vzkazuje divákům hobojistka Míša Hrabánková.

Klášterní kostel zdroj foto: KHS

Doležalovo Kvarteto zdroj foto:KHS - Ondřej Melecký

Michaela Hrabánková zdroj foto: KHS

Festival Klášterní hudební slavnosti nachází cestu ke stále početnějšímu publiku a je nedílnou součástí kulturního léta v Jeseníkách. Letos potrvá od 1. července až do 25. září.

Z původního počtu 15 koncertů museli organizátoři kvůli korona omezením slevit na devět. Nic to ale neubralo na jejich atraktivitě. Podařilo se zachovat vystoupení hvězd jako je harfenistka Jana Boušková, kytarista Štěpán Rak, houslisté Pavel Šporcl či Jaroslav Svěcený s kapelou Cigánski Diabli a další.

Záštitu nad 14. ročníkem festivalu opětovně převzal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, věrnou patronkou akce je harfenistka Jana Boušková. Vybrané koncerty budou dostupné také online.

Autor: red., Štěpánka Šoupalová, zdroj foto: KHS

Fotogalerie

Tančírna - Dnes začínají Klášterní hudební slavnosti!   zdroj foto: KHS

Další články z rubriky

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

Muž, který tančil v ohni

Muž, který tančil v ohni

Setkání s Josefem Formánkem

Losers Cirque Company v Šumperku

Losers Cirque Company v Šumperku

Přivezou nový cirkus

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.