Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Dny evropského dědictví zahájí středověký večer na zábřežském hradě a zámku

30. srpna 2019 - 07:21

Zpět na seznam článků

O víkendu bude návštěvníkům přístupna celá řada pomátek

Dny evropského dědictví zahájí středověký večer na zábřežském hradě a zámku

Dny evropského dědictví zahájí středověký večer na zábřežském hradě a zámku zdroj foto: mus

Dveře památek otevřou v Zábřeze od 6. do 8. září Dny evropského dědictví. Jejich slavnostní zahájení proběhne v pátek 6. září na zábřežském hradě a zámku vystoupením šermířů a ukázkou dravců a sov.

I letošní ročník nabídne významnou vernisáž na zámku Skalička a připravena bude také městská hra Po stopách kulturního dědictví. „Při slavnostním zahájení připomeneme význam Zábřeha jako sídla panství se svým městským hradem a zámkem, historické budovy panského sídla ožijí sokolnictvím či šermířským vystoupením,“ zve starosta František John. Chybět nebudou místní kováři, divadélko S RADOSTÍ a v závěru ohňová show.

Divadélko S RADOSTÍ zdroj foto: muz

Šermířský spolek Šumperk zdroj foto: muz

Šermířský spolek Šumperk zdroj foto: muz

Při městské hře Po stopách kulturního dědictví budou návštěvníci procházet zábřežské památky a sbírat razítka. Start a cíl hry určené pro děti i dospělé je na zábřežském hradě. 

Zámek Skalička zve na dvojvýstavu Oheň v duši. V sobotu 7. září v 16 hodin vernisáž představí díla Jaroslava Kláta, jenž je ve své generaci spíše francouzským malířem, který také na svých cestách do Alžírska, Tuniska nebo na Martinik šel ve stopách slavných umělců této krajiny. Ve své tvorbě hledá nové cesty, jak se ještě víc přiblížit přírodě. Druhá vystavující Kristýna Šebestová studovala pod vedením Jaroslava Kláta. Od prvního ročníku se snažila prosadit svou tvorbu abstraktního umění, což se ale zpočátku profesorovi moc nelíbilo. Ve druhém roce studia se ovšem talent vynořil na hladinu a dostal volný průběh a podporu. Výstava bude na Skaličce k vidění do 27. října.

V sobotu a neděli pak bude otevřena celá řada památek: kostel sv. Bartoloměje s farním muzeem, kostel sv. Barbory, zábřežský hrad a zámek, kostel Církve československé husitské, Zámek Skalička, Dům Pod Podloubím – Muzeum Zábřeh, Mariánský sloup a kašna na Masarykově náměstí, Šubrtova kaplička nebo železniční skanzen na opuštěném drážním tělese.

pozvánka zdroj: muz

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: muz

Fotogalerie

Dny evropského dědictví zahájí středověký večer na zábřežském hradě a zámku   zdroj foto: mus

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.