Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Do krajů zamíří další nové vlaky

13. listopadu 2020 - 20:31

Zpět na seznam článků

Za téměř 9,6 miliardy korun

Do krajů zamíří další nové vlaky

ilustrační vizualiace zdroj: ČD

České dráhy uzavřely rámcovou smlouvu na dodání až 60 kusů moderních elektrických jednotek s konsorciem Škoda Transportation a Škoda Vagonka. Tyto vlaky jsou určeny pro provoz v regionální dopravě a budou mít klimatizovaný, bezbariérový interiér, nabídnou Wi-Fi připojení k internetu a další prvky nejmodernější výbavy.

Cestující se jimi svezou nejdříve v Moravskoslezském, a pokud záměr definitivně posvětí nové krajské vedení, také v Olomouckém kraji. „Regionální doprava dostane další impuls v podobě až šedesát nových elektrických vlaků za téměř 9,6 miliardy korun, které zajistí cestujícím vyšší komfort a současně nabídnou důležité prvky výbavy z hlediska bezbariérovosti a bezpečnosti. Dodání prvních kusů předpokládáme v průběhu roku 2023. Z rámcového kontraktu budeme objednávat vždy jen tolik jednotek, na kolik budeme mít zajištěno financování formou smluv s objednateli,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský. „Půjde o moderní klimatizované jednopodlažní a částečně nízkopodlažní třívozové elektrické jednotky pro regionální dopravu s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. V první fázi bychom chtěli z rámcového kontraktu závazně objednat až 29 kusů.  Z nich jsou první dvě jednotky, jejichž nákup je podpořen i dotací z OPD2, určeny pro Moravskoslezský kraj. Dalších 27 vlaků by mělo po dohodě s krajskou samosprávou v letech 2023 a 2024 postupně vyjet na regionální tratě v Olomouckém kraji,“ dodal člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

ilustrační vizualiace zdroj: ČD

Konsorcium společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka bylo jedním ze dvou uchazečů, kteří předložili nabídky na výrobu moderních vlaků pro České dráhy. Vítěz soutěže dodá elektrické jednotky z rodiny RegioPanter.

České dráhy v současnosti provozují dvanáct jednosystémových stejnosměrných jednotek RegioPanter řady 440 (ty budou postupně technicky doplněny tak, aby je bylo možné provozovat i na střídavém napájecím systému), 8 jednotek řady 640, 17 jednotek řady 650 (dalších 31 těchto jednotek je již aktuálně ve výrobě) a 14 jednotek pro dálkovou dopravu InterPanter řady 660 a 661.

Moderní vlaky nabídnou cestujícím světlý a prostorný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami s textilním potahem, Wi-Fi připojením k internetu či elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky. Sociální zařízení bude s uzavřeným systémem, takže může být použito i ve stanici. Umožňuje bezbariérový přístup pro osoby na vozíku a je navíc vybaveno i sklopným pultem pro přebalování kojenců. Vlaky budou mít maximální rychlost 160 km/h, výkon 2 040 kW a budou vybaveny nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS.

Autor: red., V. Rajnochová - ČD, zdroj vizualizace: ČD

Fotogalerie

ilustrační vizualiace                        zdroj: ČD

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.