Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 20 / 11 - Oblačno

Dobové pohledy na cesty, silnice a mosty

18. prosince 2019 - 08:26

Zpět na seznam článků

Výstava v Muzeu silnic ve Vikýřovicích.

Dobové pohledy na cesty, silnice a mosty

pozvánka na výstavu zdroj: MSV

Až do dnešní doby se dochoval výjimečný soubor asi šest set kusů fotografií, které začal od 90. let 19. století pořizovat majitel bělidla v Rejhoticích (Loučná nad Desnou) a nadšený fotograf Gustav Ulrich (1860 - 1932).

pozvánka na výstavu zdroj: MSV

Zásluhu na znovuobjevení fotografického díla Gustava Ulricha má pan Zdenek Mateiciuc z Oder, ke kterému se na podzim roku 2000 dostalo prvních pár kusů skleněných fotografických desek. Postupně začal pátrat, kde a kým byly tyto zajímavé fotografie pořízeny. Podařilo se mu zjistit, že snímky zachycují dnešní Loučnou nad Desnou a zejména jednu z jejích částí - Rejhotice. Fotografie vznikly v průběhu čtyřiceti let, patrně do roku 1932, a byly skutečně pořízeny tehdejším majitelem rejhotického bělidla Gustavem Ulrichem. Přesto, že autor nebyl profesionálním fotografem, pořídil během let mnoho mimořádných a působivých snímků. Zachytil na nich krajinu, místní obyvatele žijící před sto lety pod jesenickými horami, členy své rodiny, zdokumentoval také tehdejší podmínky v  rodinné továrně, na řadě snímků se také nachází další česká města - Šumperk, Rýmařov, Nový Jičín, Brno, Liberec nebo Praha.

Mimořádnou hodnotu pro Loučnou pak mají fotografie ze stavby železnice do Koutů nad Desnou, stejně jako záběry tzv. "lesní železnice", která sloužila ke svážení kalamitního dříví ze zdejších hor. Na výstavu "Cesty Gustava Ulricha" byly záměrně vybrány pouze snímky zachycující motivy z místních komunikací - cesty, silnice, lávky nebo mosty, které slouží do dneška a bez kterých bychom se jen stěží obešly.

pozvánka na výstavu zdroj: MSV

Panu Zdenku Mateiciucovi se podařilo najít dosud žijící členy Ulrichovy rodiny, kteří po válce museli jako Němci při odsunu opustit tento kraj. Fotografie byly předány vnučce Gustava Ulricha, Lisselotte Klamt, žijící v Německu.

Vybraný soubor fotografií byl poprvé vydán v roce 2002 knižně pod názvem "Altvaterland Gustav Ulrich - fotograf z Rejhotic před 100 lety". Snímky byly prezentovány na řadě výstav jak v České republice, tak v Německu. V loňském roce se kniha dočkala druhého rozšířeného vydání.

Autor: red., A. Turková, zdroj foto: MSV

Fotogalerie

pozvánka na výstavu               zdroj: MSV

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.