Středa 17. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - PoloJasno

Domácí bezpečná plavební sezóna 2021 zahájena

11. května 2021 - 19:03

Zpět na seznam článků

Na vodě nejsi nikdy sám

Domácí bezpečná plavební sezóna 2021 zahájena

ilustrační snímek zdroj: MD

Státní plavební správa spolu se zástupci Ministerstva dopravy, vodních sportů i centrály cestovního Ruchu Czech Tourism zahajuje letošní plavební sezonu na českých řekách, jezerech či nádržích. Ta bude vzhledem k epidemické situaci specifická, očekává se totiž velký zájem o prožití volna na vodě a u vody v tuzemsku.

Dodržování pravidel a ohleduplné chování všech účastníků provozu na vodních hladinách má za daných okolností podpořit nová kampaň Na vodě nejsi nikdy sám.  „Letos v létě u nás očekáváme intenzivní plavební provoz, který souvisí s rostoucí oblibou prožívání dovolené na vodě a také s omezenými možnostmi či chutí občanů prožít dovolenou v cizině, proto je sezóně 2021 věnována mimořádná pozornost. Prosím všechny o vzájemný respekt a ohleduplnost,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Státní plavební správa, která spolu s policií kontroluje dění na vodních hladinách proto přijímá na letní sezonu osvědčená dopravní opatření na oblíbených a nejvíce provozem zatížených vodních cestách, aby se všichni lidé ve vodě a na různých plavidlech cítili bezpečně. „Pozornost se bude soustředit zvláště na bezpečí koupajících se a lidí na malých plavidlech bez motoru,“ vyzdvihuje její ředitelka Klára Němcová.

Jak to tedy v letních měsících bude vypadat?

Na vodních nádržích v ČR bude vymezeno 41 prostorů jen pro koupající se. Na osmi místech v ČR budou moci motorové lodě a skútry jezdit jen nižší rychlostí, tedy bude zavedený tzv. výtlačný režim plavby na určitých úsecích vodních nádrží a vodních toků.

Splavné vodní cesty v České republice (cca 720 km) jsou využívány kromě pravidelné vodní dopravy také k rekreaci mnoha zájemců z různých skupin, ať jsou jimi vůdci rekreačních plavidel s motorem nebo bez něj, koupající se, rybáři a další. „Základní myšlenka vychází z obecné povinnosti zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu, lidského života nebo zdraví, ke vzniku škody na majetku a nezpůsobit nehodu v plavebním provozu nebo překážku na vodní cestě,“ přibližuje jeden z aktérů videí a šéf české paddleboardové asociace David Raab.

Bezpečné prostory pro koupající, kam nesmí vplouvat plavidla:

VD Slapy – 14 prostor

VD Orlík -  9 prostor

VD Brněnská přehrada -5 prostor

VD Těrlicko – 3 prostory

VD Žermanice – 4 prostory

VD Vranov – 2 prostory

VD Dalešice – 2 prostory

VD Nové Mlýny – 2 prostory

Výtlačný režim plavby na určitých úsecích vodních nádrží a vodních toků:

VD Slapy

VD Dalešice

VD Těrlicko

VP Velké Žernoseky

Vltava v hlavním městě Praze

VD Orlík – okolí zámku Orlík

VD Kořensko

VD Hněvkovice

Každým rokem roste o několik set ročně počet nově zapsaných rekreačních plavidel v evidenci. V České republice je evidováno celkem cca 19,6 tisíc rekreačních plavidel. Do rekreační plavby investujeme i prostřednictvím Ředitelství vodních cest po celé ČR. V sobotu 29. května otevíráme moderní rozšířený přístav ve Veselí nad Moravou na Baťově kanále – pohodlnější rekreační plavba a bezpečnější tankování pohonných hmot. Bezpečnější a pohodlnější tankování pohonných hmot se dočkají i uživatelé Vltavské vodní cesty – v přístavu Hluboká nad Vltavou do začátku léta. Během letošního roku bude zahájena výstavba deseti nových veřejných přístavišť na Labi – pro uživatele budou znamenat bezpečné zakotvení lodi.

Autor: red., F. Jemelka - MD

Fotogalerie

ilustrační snímek                  zdroj: MD

Další články z rubriky

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Plavební komora ve Spytihněvi má nová vrata

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.