Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Důvěřivá žena si psala s domnělým ministrem obrany USA

14. června 2021 - 12:06

Zpět na seznam článků

Přišla téměř o dva miliony korun

Důvěřivá žena si psala s domnělým ministrem obrany USA

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Policie pravidelně apeluje na osamělé ženy i muže, aby si nepřidávali do přátel neznámé osoby ze zahraničí, které je o přátelství požádají, protože velice často se jedná o podvodníky. Stejně tomu tak bylo i v posledním případu, kterým se nyní zabývají olomoučtí kriminalisté.

V neděli 13. června se na olomoucké obvodní oddělení dostavil syn se svou osmašedesátiletou matkou s tím, že se žena stala obětí podvodu ze strany tzv. amerického vojáka, kterému poslala téměř dva miliony korun.

Podvodník s ženou navázal vztah přes sociální síť po vánocích 26. prosince loňského roku. „Napsal jí, že se jmenuje „Smith“, je vojákem americké armády a slouží v Afganistánu. Rád by odcestoval domů za synem, ale převelet z mise by jej mohl pouze Ministr obrany Spojených států amerických Lloyd Austin,“ uvedl tiskový mluvčí policie Olomouckého kraje Libor Hejtman. Poslal ženě e-mailový kontakt na pana „ministra“ a požádal ji, aby mu poslala žádost o jeho převelení zpět do USA. Žena uposlechla a skutečně napsala domnělému ministrovi. „Ten ji odepsal, že seržanta „Smithe“ uvolní ze služby, pouze pokud bude nahrazen jiným americkým vojákem. Zároveň poslal ženě na výběr tři vojáky, u kterých byla uvedena částka, která je s výměnou spojená,“ uvedl mluvčí.

Žena vybrala vojáka za tři tisíce EUR, které na počátku března poslala na zahraniční účet. „Domnělý ministr ženě odepsal, že platba přišla v pořádku, ale je nutné ještě uhradit další poplatky spojené s výměnou seržanta (transport vojáků, odloučení nového vojáka od rodiny, atd.),“ sdělil Libor Hejtman.

Seržant i „ministr“ ženu ujišťovali, že o peníze nepřijde, neboť až se seržant vrátí do USA, dostane vyplacenou částku 22 milionů dolarů. „Žena si vyřídila u banky půlmilionový úvěr a postupně na různé zahraniční účty poslala celkem 73 tisíc EUR. Na celou věc se přišlo ve chvíli, kdy žena poptávala peníze po rodině,“ dodal policejní mluvčí.

Autor: red., pis., L. Hejtman

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.