Pátek 18. října 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Čtyřicet budoucích vojáků darovalo krev

17.10.2024 - Čtyřicet budoucích vojáků darovalo krev - V šumperské...

Počasí

18.10.2024 - Pátek

Teplota: 16 / 11 - SkoroJasno

19.10.2024 - Sobota

Teplota: 14 / 9 - Oblačno

Dva nové druhy sinic objevili botanici z přírodovědecké fakulty

11. července 2024 - 11:15

Zpět na seznam článků

V kaluži v Olomouci

Dva nové druhy sinic objevili botanici z přírodovědecké fakulty

Petr Dvořák zdroj foto: upol - O. Blahoušek

Dva nové druhy sinic objevili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v kaluži, která se po vydatném dešti vytvořila v jedné z ulic v Olomouci. Nové druhy vědci pojmenovali Laspinema palackyanum a Laspinema olomoucense. Učinili tak na počest Františka Palackého, k 450. výročí založení Univerzity Palackého v Olomouci a také jako připomínku města Olomouce, na jehož území nové druhy sinic objevili. Na studii mapující výskyt sinic Laspinema v Česku i zahraničí, která obsahuje i nové druhy sinic z Olomouce, se podíleli studenti bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů na katedře botaniky přírodovědecké fakulty. Výsledky byly publikovány v prestižním časopise Journal of Phycology.

Sinice jsou nejpočetnějšími organismy v historii Země. Sinice hrály a stále hrají významnou roli jako producenti kyslíku. Sinice lze nalézt nejen v rybnících a jezerech, ale také v půdách. Vědci z katedry botaniky nyní v rámci vědeckého projektu zkoumají evoluci sinic obývajících půdy po celém světě. „Dva nové druhy sinic jsme nečekaně objevili ve vzorku odebraném z kaluže přímo v Olomouci. Její dno pokrýval zelený povlak, který signalizoval přítomnost těchto mikroorganismů. Původně jsme pouze chtěli zjistit, jaké druhy sinic kaluž obývají, a narazili jsme na dosud nepopsané druhy,“ řekl Petr Dvořák z katedry botaniky přírodovědecké fakulty.

Identifikace nových druhů sinic ale nebyla jednoduchá. „Analýza tvarů a rozměrů buněk ve světelném mikroskopu nám nepomohla tyto druhy od sebe bezpečně odlišit,“ uvedl. V případě dosud neznámých sinic se totiž jedná o takzvané kryptické druhy, které se vyznačují tím, že nelze najít specifické morfologické znaky, pomocí nichž je lze od sebe odlišit. „Přistoupili jsme tedy k získání kompletní genetické informace pomocí sekvenování DNA pro oba nové druhy. Porovnali jsme získané informace s databázemi a přesně definovali a popsali hranice mezi druhy,“ dodal Petr Dvořák.

Další vzorky sinic vědci z přírodovědecké fakulty sbírali v Česku a Polsku. V laboratoři poté získali jejich genetickou informaci. „Opět jsme porovnali získané informace s databázemi. I když se původně předpokládalo, že se sinice Laspinema vyskytuje jen vzácně, našli jsme ji téměř na všech kontinentech. A také na velkém množství biotopů od sladkých a slaných vod přes mangrovy až po půdní krusty a kaluže,“ řekl Petr Dvořák.

Počty druhů živočichů a rostlin se pohybují v řádech milionů. Naopak druhů mikroorganismů, mezi které sinice patří, jsou miliardy. Vědcům se ale dosud podařilo identifikovat pouze malou část mikroorganismů „Objevování a popisování diverzity druhů mikroorganismů brání jejich miniaturní rozměry, složitá manipulace v laboratoři a také malý počet vědců zabývající se studiem diverzity druhů mikroorganismů. Čeká nás tedy ještě dlouhá cesta, než se přiblížíme k popsání všech druhů mikroorganismů,“ doplnil botanik.

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto upol - O. Blahoušek

Fotogalerie

Petr Dvořák                            zdroj foto: upol - O. Blahoušek

Další články z rubriky

Čtyřicet budoucích vojáků darovalo krev

Čtyřicet budoucích vojáků darovalo krev

V šumperské transfúzní službě

Velký útěk

Velký útěk

Pozvánka do Muzea silnic Vikýřovice

Tetřevi v Beskydech

Tetřevi v Beskydech

Lesníci jich v září vypustili do hor šestadvacet

Exkluzivní Fotogalerie

Šumperk - měsíc po povodni

Šumperk - měsíc po povodni

Fotek: 51
Přidáno: 13.10.2024

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.