Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Extrémní počasí v Jeseníkách

07. února 2023 - 12:41

Zpět na seznam článků

Velmi složitý víkend pro záchranáře i turisty

Extrémní počasí v Jeseníkách

zásah HS zdroj foto: HS

Hned několik velmi komplikovaných zásahů absolvovala o víkendu 4.-5. února Horská služba Jeseníky. „Celkem šlo o čtyři mnohahodinové zásahy v terénu, kdy jsme museli zachraňovat turisty z těžko přístupného terénu s velkým množstvím sněhu, v polomech, při pocitové teplotě kolem minus 20 stupňů a jednou také v průběhu sněhové bouře,“ říká jeden ze zasahujících členů Horské služby Martin Chalupa.

První případ přišel jako žádost o spolupráci od Policie ČR v sobotu v půl šesté ráno. V oblasti Dolní Moravice odešla dvacetiletá žena z Lovecké chaty s tím, že se chce dostat do vesnice. Venku v tu chvíli zuřila vichřice s hustým sněžením, pobyt v lese byl kvůli padajícím stromů a větvím nebezpečný a pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů. „Dívka ztratila orientaci, prochladla a pohyb v terénu ji vyčerpal. Kontaktovala proto Policii ČR s tím, že přesně neví, kde je a že potřebuje pomoci. Mimo policistů vyrazila do terénu i dvoučlenná hlídka horských záchranářů z Karlova pod Pradědem. Pátraní jim komplikovaly padající stromy a velmi husté sněžení,“ popisuje zasahující člen Horské služby Martin Chalupa. Dívka naštěstí narazila na silnici, kde ji pak nalezli policisté a postarali se o její bezpečnost.

Pár hodin poté stále ještě dopoledne se na tísňovou linku Horské služby +420 1210 ozval muž, který bivakoval mezi Jelení studánkou a chatou Alfrédka. Při cestě zpět se chůzí v hlubokém sněhu vyčerpal natolik, že nebyl schopen pokračovat dál. Velmi dobře ale vyhodnotil situaci a zavolal si pomoc dřív, než by se dostal do ještě složitější situace. „Cesta k němu byla velmi komplikovaná, protože jsme museli řešit spousty popadaných stromů. Naštěstí na pána narazila skupina skialpinistů, kteří mu poskytli tepelný komfort a prošlapávali mu cestu, aby se tolik nepropadal do sněhu a celkově mu pomohli. Tím nám zkrátili cestu. Následně jsme se potkali a odvezli jsme ho na chatu Skřítek,“ říká zasahují člen HS Roman Zajíc.

V sobotu odpoledne se pak podobný zásah odehrál mezi Videlským sedlem a Švýcárnou. Dvojice skialpinistů neodhadla náročnost túry. Muži došly kvůli hlubokému sněhu síly. „Opět bychom chtěli pochválit turisty za dobré vyhodnocení situace. Nenechali ji dojít do extrému a zavolali si pomoc.  Ze shora k nim vyrazila hlídka na skútru se saněmi, ze zdola autem po silnici. K muži jsme se nakonec museli dostat na lyžích se saněmi, protože na skútru už to nešlo. Společnými silami jsme ho pak transportovali na saních na parkoviště u Videlského sedla,“ popisuje člen HS Ondřej Škovránek. Díky rychlé reakci skialpinistů se podařilo dokončit zásah ještě za světla.

V sobotu pozdě večer pak ještě přišla žádost o pomoc u muže středního věku se zlomeným kotníkem v lokalitě Pásma Orlíku mezi Vrbnem pod Pradědem a Jeseníkem.

Jde o velmi odlehlou část Jeseníků, takže na místo vyrazili záchranáři z Červenohorského sedla, dva z Karlova a tři z Ovčárny. „Vyrazili jsme zároveň z několika směrů, protože nebylo jasné, kudy se nám tam podaří vůbec dostat. Záchranáři museli tzv. po svých na skialpech s kanadskými saněmi za sebou. Když jsme muže našli, na místě jsme ho ošetřili a transportovali k vozu ZZS, který na nás čekal v lokalitě Bílého potoka. Tam mu zdravotničtí záchranáři poskytli další ošetření a odvezli do nemocnice. Zásah skončil až pozdě v noci,“ uzavírá náročnou sobotu dispečer Horské služby Jakub Fabián.

Náčelník Horské služby Jeseníky apeluje na širokou veřejnost, aby věnovala pozornost varovným výstrahám meteorologů i horských záchranářů. „Bohužel ne všechny záchranné akce končí tak dobře, jako ty o uplynulém víkendu. V případě extrémního počasí je na místě, aby návštěvníci hor zvážili plánování túr. I když je pohyb na čerstvém vzduchu zdravý, někdy může být prospěšnější zůstat doma a nevystavovat ohrožení sebe a následně ani záchranáře,“ uzavírá náčelní Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Autor: red., Marek Fryš - HS, zdroj foto: HS

Fotogalerie

zásah HS                            zdroj foto: HS
zásah HS                            zdroj foto: HS
zásah HS                            zdroj foto: HS
zásah HS                            zdroj foto: HS
zásah HS                            zdroj foto: HS

Související články

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.