Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

FN Olomouc má vlastní med

17. července 2021 - 15:04

Zpět na seznam článků

Nektar sbírají včely přímo v areálu a jeho blízkém okolí

FN Olomouc má vlastní med

FN Olomouc má vlastní med zdroj foto: FBFNOL

Vlastním medem se může pochlubit největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji.

Výsledek práce včelstev, o něž již od roku 2019 pečuje zástupce vedoucího lékárníka FN Olomouc a dlouholetý včelař Pavel Studecký, slouží k prezentaci nemocnice. „Nemocnice jsou zařízení určená k léčení lidí, ke zlepšování jejich zdravotního stavu. Jejich pozornost by však neměla být soustředěná jen na samotnou léčbu, nýbrž také na prevenci a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Fakultní nemocnice tento komplexní přístup ke zdravotní péči prosazuje dlouhodobě a intenzivně. Produkce vlastního medu, tedy přírodní potraviny s antibakteriálním a antiseptickým účinkem, je jen drobný příspěvek k naší celkové strategii,“ vysvětluje ředitel Roman Havlík.

Ve zhruba čtyřicetihektarovém areálu je podle něj navíc množství kvetoucí zeleně, kterou by bylo škoda k tomuto účelu nevyužít. „Chceme také podporovat biodiverzitu a trvalou udržitelnost životního prostředí a tento projekt splňuje oba naše cíle. Navíc med od městských včel bývá čistší a zdravější než ten venkovský. Ve městě totiž včely neohrožují například pesticidy jako v zemědělské krajině,“ dodává ředitel nemocnice.

FN Olomouc má vlastní med zdroj foto: FBFNOL

Vedení proto oslovilo Pavla Studeckého - zkušeného včelaře z Náměště na Hané, zda by na zkoušku do nemocnice nepřestěhoval několik včelstev.

Pro čtyři úly byla jako nejvhodnější lokalita vybraná veřejnosti nepřístupná pevnost Tafelberg, v níž sídlí Oddělení centrální spisovny. „Včelky jsou tu od začátku dubna a na začátku června jsme vytáčeli první med. Vzhledem k tomu, že jsou v doletu i akáty a javory, byl trošku řidší, než jsem čekal, ale je chuťově výborný,“ popisuje Pavel Studecký, který se včelařství věnuje od roku 2004.

FN Olomouc má vlastní med zdroj foto: FBFNOL

Med z Fakultní nemocnice pod značkou MediMed není určen k prodeji, ve 200 ml a 420 ml sklenicích slouží jako propagační předmět.

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FNOL

Fotogalerie

FN Olomouc má vlastní med     zdroj foto: FBFNOL

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.