Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Festival Vyznání růžím i oslavy výročí olomouckého rozária

14. června 2022 - 17:52

Zpět na seznam článků

Milovníci růží jej vyhledávají už od roku 1972

Festival Vyznání růžím i oslavy výročí olomouckého rozária

ilustrační snímek zdroj foto archiv: VFO

Dílničky i zážitky pro děti, koncerty, gastrozóny, degustace vín, trhy či floristické show a aranžmá. To vše je mimo jiné součástí festivalu a výstavy Vyznání růžím, jenž se od pátku 24. do neděle 26. června koná v olomouckém rozáriu na třídě 17. listopadu.

Jeho součástí bude i oslava 50. výročí tohoto výjimečného areálu. Ten budou během akce zdobit tisíce keřů růží v plném květu, návštěvníci se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru, která doplní skutečně bohatý program festivalu. Snadno si v něm vyberou zástupci všech věkových kategorií.

Na akci mohou navíc všichni strávit opravdu celý den, o zábavu bude v pátek i v sobotu postaráno až do dvaadvacáté hodiny. „Připraveny budou i floristické show předních českých floristů. K vidění budou květinová aranžmá znázorňující v návaznosti na výročí rozária jednotlivé dekády posledních pěti desetiletí a také dva mimořádné exponáty. A to Zlatá růže Hradce Králové 2022 a růže odrůdy „Libuše Šafránková“, uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka výstaviště.

Na programu je mimo jiné vystoupení loutkového divadla Damdam s interaktivním představením pro děti či autogramiáda Marky Míkové, držitelky Ceny Magnesia Litera 2022 za knihu pro děti a mládež a také představitelky hlavní role princezny Růženky z klasické filmové pohádky režiséra Václava Vorlíčka „Jak se budí princezny“. „Podstatná část programu je určená pro rodiny s dětmi. Na místě budou mimo jiné připraveny experimenty a výroba parfémů z dílny Pevnosti poznání či stánek Brick4kidz se záplavou kostek stavebnice LEGO. Zkušení lektoři z pohybové přípravky Svišti v pohybu pro malé návštěvníky připraví řadu stanovišť s nejrůznějšími úkoly, v sobotu si děti budou moci vyzkoušet i tvorbu graffiti díky projektu Street Art festival,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí výstaviště.

Při Vyznání růžím, které letos vzhledem k výročí rozária nese podtitul „Jubilejní“, se představí také dětský pěvecký sbor Campanella Olomouc, páteční večerní atmosféru si návštěvníci mohou vychutnat při grilování za poslechu olomoucké kapely Marshall Malinovsky.

Ozdobou festivalu bude i samotné rozárium. Tento unikátní areál se nachází na třídě 17. listopadu. Nyní tu díky péči zahradníků z Výstaviště FO najdou téměř tři a půl tisíce keřů, které reprezentují zhruba devět set odrůd růží. Díky této unikátní sbírce je olomoucké rozárium druhým největším rozáriem v České republice. A právě v červnu si jeho krásu mohou návštěvníci vychutnat naplno. Areál, jenž zabírá rozlohu tři a půl hektaru, je tento měsíc plný květů nejrůznějších barev, velikostí, tvarů a také vůní.

Autor: red., Michal Poláček, zdroj foto: VFO

Fotogalerie

ilustrační snímek                 zdroj foto archiv: VFO
ilustrační snímek                 zdroj foto archiv: VFO
ilustrační snímek                 zdroj foto archiv: VFO
ilustrační snímek                 zdroj foto archiv: VFO

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.