Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Festival muzejních novcí nabízí netradiční prohlídky

20. května 2023 - 18:09

Zpět na seznam článků

I program pro děti

Festival muzejních novcí nabízí netradiční prohlídky

ilustrační snímek zdroj: archiv OLK

Nevšední kulturní zážitek lidem opět nabízí Festival muzejních nocí. Národní zahájení oblíbené celorepublikové akce se tentokrát uskutečnilo v pátek 19. května v prostorách nově zrekonstruovaného Červeného kostela v Olomouci.

Speciální program u příležitosti svátku muzeí a galerií potrvá až do 16. června. „Festival muzejních nocí se tradičně těší velkému zájmu nejen ze strany široké veřejnosti, ale i samotných kulturních zařízení. Jde totiž o skvělý způsob, jak lidem zvlášť atraktivní formou představit naše kulturní dědictví a zároveň nalákat návštěvníky, kteří se běžně o tento druh kultury zajímají jen okrajově,“ přiblížil význam akce hejtman Josef Suchánek.

Bohatý program odstartovala 19. května Olomoucká muzejní noc. Obyvatelům krajského města, a nejen jim, zpřístupní sbírky významných muzeí, galerií, knihoven a dalších kulturních institucí. Do akce se zapojí také například Výstaviště Flora Olomouc, Fort Radíkov, Univerzita Palackého, Institut Paměti národa nebo Street Art Festival.

V rámci 19. ročníku festivalu pak mohou zájemci využít kulturní nabídky ve více než třicítce měst a obcí napříč Olomouckým krajem. Některá nabízí vstup zdarma, jinde lze využít nákupu vstupenek za zvýhodněnou cenu. „Z krajských příspěvkových organizací se lidem otevřou dveře například přerovského muzea, které si připravilo zážitkové prohlídky, zábavný kvíz nebo třeba dílnu pro děti. Šumperk zve na dernisáž výstavy Hotel Grand v ŠumPERKu a návštěvníci Arcidiecézního muzea Olomouc prožijí díky audio instalaci unikátní zvukomalebnou noc,“ dodal radní OK Jan Žůrek.

Festival pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s Ministerstvem kultury a dalšími subjekty. Partnerství opět přijala také Asociace krajů ČR.

Autor: red., R. Kmochová, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv OLK

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.