Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 7 - PoloJasno

Galerie Jiřího Jílka zůstává zavřena

27. března 2020 - 18:15

Zpět na seznam článků

Přesto chce letošní plán výstav dodržet

Galerie Jiřího Jílka zůstává zavřena

ilustrační snímek zdroj foto: archiv dk

Galerie Jiřího Jílka loni bojovala o přežití. Letos získala významný grant Ministerstva kultury, přesto je v nelehké situaci a připravuje nouzový plán výstav, tak aby věrní návštěvníci nebyli o výtvarné umění v Šumperku ochuzeni. „Vždy jsem do Galerie Jiřího Jílka zval dobré autory bez ohledu na věk. Měřítkem je pro mě vždy kvalita. Jde o lidi, kteří dělají pravdivé umění, protože prostě musí,“ říká galerista Miroslav Koval, který je s šumperskou Galerií Jiřího Jílka pevně spjat už desítky let.

Díky jeho dramaturgii a vzácným kontaktům s těmi nejzajímavějšími výtvarníky z celé republiky, navštěvují vernisáže výstav milovníci umění nejen ze Šumperka, ale i z Olomouce, Rýmařova, Prahy i dalších míst. Loni zachraňovali galerii sponzoři. Letos získala v grantovém řízení Ministerstva kultury ČR přislíbenou podporu ve výši sto osmdesáti tisíc korun. „Měli jsme obrovskou radost, že letošní projekt dvanácti výstav nazvaný „Na okraji“ uspěl. Vernisáže a výstavy prvních třech měsíců tohoto roku se setkaly s velkým ohlasem, a pak přišla rána v podobě vyhlášení nouzového stavu a nutného uzavření galerie,“ popisuje průběh uplynulých měsíců jednatelka Domu kultury Šumperk Hana Písková.

V minulém týdnu musela Ministerstvu kultury dokládat, jak galerie plánovaný projekt naplňuje a zda nehodlá některé výstavy rušit. „Po dohodě s Miroslavem Kovalem jednu z plánovaných výstav pouze přesuneme do ledna 2021 a ty ostatní se nám snad podaří zrealizovat. Na květen už je připravena úžasná výstava Hany Rysové a Pavla Herynka. Pokud by se nouzový stav vyhlášený vládou znovu prodlužoval, máme i plán B a C,“ dodává Písková. V nouzových plánech by došlo ke krácení výstav v řádu dnů, program Na okraji by měl být ale zachován.

Autor: red., H. Písková - dk, zdroj foto: dk

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv dk

Další články z rubriky

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.