Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Gregor Johann Mendel

13. října 2021 - 15:43

Zpět na seznam článků

Jeden z největších velikánů moderní vědy

Gregor Johann Mendel

pozvánka Gregor Johann Mendel zdroj:VMO

Patří bezesporu k největším velikánům moderní vědy, jakými byli Charles Darwin nebo Albert Einstein. Jeho jméno je dodnes citováno v řadě učebnic po celém světě a jeho objevy z oblasti genetiky představují skutečný průlom v lidském poznávání a chápání přírody.

Rodák z malé obce ve Slezsku, augustiniánský mnich a později opat kláštera na Starém Brně, vnímavý přírodovědec, výborný matematik, vášnivý včelař a nadšený meteorolog, ale také skromný člověk „slabých nervů“, jehož přínos vědecká obec uznala a docenila až mnoho let po jeho smrti.  To byl a stále je Gregor Johann Mendel (1822–1864), jehož 200. výročí narození si v příštím roce připomeneme. „G. J. Mendel byl obrovská postava naší historie. Spolu se S. Freudem patří (jako jediní dva Češi) ke „100“ nejvýznamnějším osobnostem světa.  G. J. Mendel svými geniálními závěry jednoznačně předběhl svou dobu. Jsem rád, že celosvětové oslavy 200 let této osobnosti, které připadají na příští rok, zahájíme právě v našem muzeu v Olomouci již nyní,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Vlastivědné muzeum v Olomouci připravilo komorní výstavu věnovanou zakladateli moderní genetiky, která prostřednictvím informačních panelů připomene Mendelův pestrý života běh. K vidění bude faksimile rukopisu jeho slavného díla Versuche über Pflanzen-Hybriden z majetku Augustiniánského opatství na Starém Brně a kopie jeho brýlí.  

Vlastivědné muzeum v Olomouci, Mánesova galerie 13. října – 28. listopadu.

Autor: red., A. Valenta, zdroj foto: VMO

Fotogalerie

pozvánka Gregor Johann Mendel        zdroj:VMO

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.