Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Helfštýn prošel rekonstrukcí

21. srpna 2020 - 19:18

Zpět na seznam článků

Perla cestovního ruchu má blyštivější lesk

Helfštýn prošel rekonstrukcí

Helfštýn prošel rekonstrukcí zdroj foto: OLK

Co jsou pro Jeseníky Dlouhé stráně, to je pro Hanou hrad Helfštýn. Památka, která se tyčí nad Moravskou bránou u Lipníka nad Bečvou, má za sebou dlouhou a náročnou rekonstrukci. Lidé si její výsledky mohli poprvé prohlédnout v pátek 21. srpna.

A z reakcí prvních návštěvníků je znát, že investice Olomouckého kraje rozhodně stála za to. „Helfštýn je klenotem našeho regionu. Nejen proto, že láká turisty z celého Česka i ze zahraničí, ale také proto, že odkazuje na kus národní historie. Památka bohužel nebyla v úplně ideálním stavu, takže třiadevadesát miliónů korun, které kraj do opravy hradu vložil, chápu nejen jako investici, ale také jako uhrazení dluhu z minulosti,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Helfštýn prošel rekonstrukcí zdroj foto: OLK

O opravě hradu se mluvilo mnoho let. Až v poslední době se ale daly věci, respektive zednické lžíce, kladiva a tesařské nástroje, do pohybu. Helfštýn se teď může pochlubit novou střechou, rekonstruovanými výstavními prostory a jedinečným vyhlídkovým okruhem. „Část prostoru nad bývalou kaplí zastřešuje pískované sklo, které symbolizuje otevřenou oblohu. Zvolené řešení považuji za citlivé k původní stavbě, navíc Helfštýn tím získá potřebné výstavní prostory. Kromě příspěvku do obnovy historické památky tím zároveň investujeme do cestovního ruchu v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury Petr Vrána.

Helfštýn prošel rekonstrukcí zdroj foto: OLK

Helfštýn prošel rekonstrukcí zdroj foto: OLK

Historie hradu se začala psát ve třináctém století. Aktuální krajská investice zajistila, že v jednadvacátém rozhodně neskončí. „Helfštýn sice tvoří nejvýznamnější stavební akci v oblasti kultury a cestovního ruchu za poslední roky, ale rozhodně ne jedinou. Naší pozornosti neunikají ani opravy mnohem menších památek, jako jsou třeba boží muka nebo kapličky,“ zdůraznil Vrána.

Autor: red., V. Lichnovský - olk, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

Helfštýn prošel rekonstrukcí     zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.