Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Historie čertových obrázků aneb neodolatelný svět karet

25. února 2020 - 07:15

Zpět na seznam článků

Pozvánka na výstavu

Historie čertových obrázků aneb neodolatelný svět karet

pozvánka na výstavu zdroj: VM v Olomouci

Vlastivědné muzeum v Olomouci představí návštěvníkům výstavu o kartách a karetních hrách. Najdete zde odpověď, odkud a kdy se karty vůbec vzaly? Jak staré jsou zmínky o tom, že se hrálo v karty v českých zemích?

Dozvíte se vše o původu karetních her, o tom, kdo ze známých osobností rád „karbaničil“, jakým způsobem byli hráči v karty pronásledování a postihováni. Jaké symboly se na kartách objevují, jak se karty dělí. Specifická část bude věnována kartářskému řemeslu. Díky tomu se dozvíte, jak karty vznikaly, kolik v sobě toto řemeslo kloubilo jednotlivých dovedností. Ačkoliv vlastnictví karet bývalo dlouho ne levnou záležitostí, řemeslo kartáře příliš výnosné nebylo.

Třešničkou na dortu budou ukázky nejstarších karet z 16. století. Tyto staré karty se objevily často díky neuvěřitelným náhodám. Často byly součástí jiné knihy, někdy byly nalezeny pod starou prkennou podlahou, jindy v hradním komíně.

Další zajímavou oblastí je fenomén vykládacích karet. Lidé se od pradávna zabývali výkladem budoucnosti a karty byly jedním z prostředků, jak ji vykládat. Uvidíte, jaké symboly představovaly smrt, věrnost, lásku, spravedlnost.

pozvánka na výstavu zdroj: VM v Olomouci

V neposlední řadě výstava seznámí zájemce s nejvýznamnějšími výrobci karet, kdy zvláštní důraz bude v rámci výstavy kladen na jednotlivé techniky výroby karet. Budou mít takto možnost shlédnout chronologický vývoj karet od 16. století do současnosti.

Výstava bude zahájena vernisáží 5. března v sedmnáct hodin v Handkeho sále Vlastivědného muzea v Olomouc. Prohlédnout si ji můžete do 3. května.

Autor: red., VM Olomouc, zdroj foto: VMO

Fotogalerie

pozvánka na výstavu                    zdroj: VM v Olomouci

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.