fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

240 650 fitness kotelna

Horská výzva zamíří do Jeseníků

02. srpna 2019 - 12:05

Zpět na seznam článků

Závodníky - běžce seriál spojuje a motivuje

Horská výzva zamíří do Jeseníků

Velká příležitost otestovat svůj fyzický fond a překonat sám sebe. Přesně o tom je Horská výzva. Seriál horských běhů a trekingu totiž stále častěji láká zcela amatérské běžce, kteří prostě jen nechtějí nechat svůj život plynout na gauči. Mezi účastníky jsou velké věkové rozdíly, liší se fyzickou připraveností i svými ambicemi, ale jedna věc je spojuje – chtějí překonat sami sebe.

A další příležitost budou mít už příští víkend v Jeseníkách. „Za těch devět let, co seriál pořádáme, se mnoho věcí změnilo. Začínali jsme od nuly, bylo to takové spíše turistické, pak se to přehouplo a přijížděli spíše protřelí borci. S postupem času se namíchala skupina, ve které jsou vlastně zástupci všech kategorií, nikdo si tu přitom na nikom neléčí svůj mindrák. Samozřejmě občas se tu někdo takový objeví, ale vesměs tu jsou účastníci, kteří se vzájemně motivují, trochu hecují, ale vždy v tom pozitivním slova smyslu a právě z toho mám radost,“ ohlédl se za vývojem Pavel Zitta, ředitel seriálu Horská výzva. „Jsme seriál, který podtrhuje smysl spolupráce a soužití dvou běžců. Není totiž snadné uběhnout závod ve dvojici. Musíte stále brát ohledy na parťáka, jeho potřeby i aktuální stav, který mnohdy nemusí zapadat do vašich představ. Sice jsme vyslyšeli přání a před pár lety umožnili start jednotlivcům, ale od samého začátku seriálu si zakládáme především na kategorii dvojic,“ podotkl Zitta.

RP - Horská výzva foto: archiv P. Pátek/PatRESS.cz)

Své o tom vědí i účastníci předchozí zastávky na Šumavě. Takový Zdeněk Šulc zaběhl v nejrychlejším čase královskou trasu Long jen proto, aby skutečným vítězům nejdelší distance dokázal, že se s nimi může rovnat. Šulc se přes nejrychlejší čas z vítězství radovat nemohl. Utekl totiž svému parťákovi a v závodě dvojic se čas počítá právě tomu druhému. Nejen, že Šulc nezvítězil, ale ještě si to pořádně „slíznul“ od kolegy, kterému utekl. Férově se mu za to omluvil.

To v jiné situaci se ocitla třeba zkušená běžkyně Lucie Samcová, která na Horských výzvách posbírala už pěknou řádku pódiových umístění. I ta do cíle královské distance Long doběhla osamocená na „bedně“, na kterou však vystoupat, kvůli následné diskvalifikaci, nemohla. „Parťák to zabalil už na Křížové cestě, ale já to chtěla doběhnout, tak jsme se domluvili, i když jsem věděla, že v cíli z toho vlastně nebude nic jiného než dobrý pocit, že jsem překonala sama sebe,“ podotkla sympatická blondýnka, která současně přiznala, že najít adekvátního partnera není nijak snadné. „Běhala jsem s kolegou, který byl o deset let starší než já. Ten byl super. Skvěle jsme si sedli, ale dnes je mu přes padesát a už se mu takhle běhat nechce. Je to škoda, ale chápu ho,“ špitla s nostalgickou vzpomínkou na dobře promazaný stroj, kterým jejich dvojice byla.

RP - Horská výzva foto: archiv P. Pátek/PatRESS.cz)

Naopak někteří nováčci, kteří se rozhodli seriál zkusit právě díky startu jednotlivců, už pokukují po možnosti jít závod ve dvojici. „Horskou výzvu jsem šel jen tak z hecu. Neměl jsem žádné ambice ani cíle. Hodně jsem o tomhle závodě slyšel od kamaráda, a tak jsem to prostě chtěl zkusit. První závod v Krušných horách se mi líbil, na Šumavě mě to znovu dostalo a teď už se nemohu dočkat Jeseníků. Když se navíc dívám na čas - mezi jednotlivci to není úplně špatné, ale pořád dost hluboko, ale ve dvojicích bych už měl šanci na bednu. Asi si k sobě budu muset najít nějakého parťáka,“ usmál se Jindřich Hanzlík ze západočeských Přeštic, který s Horskou výzvou začal teprve letos.

RP - Horská výzva foto: archiv P. Pátek/PatRESS.cz)

Na uplynulé zastávce na Šumavě všechny přítomné dostala manželská dvojice Miroslava a Břetislav Muselíkovi. Téměř sedmdesátiletá Miroslava do cíle nejkratší distance doběhla s neutuchajícím úsměvem, když následně mimoděk pronesla, že s manželem, který je jejím motorem, chodí ve svém pokročilém věku do fitka, běhá, plave i lyžuje. Mnozí z diváků se při jejich doběhnutí zastydělo. Že právě ten druhý dokáže prvního motivovat potvrzuje i známá plzeňská dvojice Vlastimil Vágner a Dominika Slavotínková. Ti už oba seriál vyhráli v mužském i ženském dogtrekingu.

Letos si řekli, že začnou běhat spolu. „Už to bylo příliš jednoduché. Chtěli jsme zápasit s někým a ne se postavit na start a už tam poslouchat, že zase vyhrajeme. Neběháme výhradně proto, abychom vítězili,“ podotkl sympaťák Vlasta Vágner, který svá slova už několikrát podložil gestem, kdy vyhranou cenu věnoval do dražby pro dobročinné účely. Jeho partnerka Dominika si pak do běžeckého deníčku může zaznamenat svá zlepšení.

RP - Horská výzva foto: archiv P. Pátek/PatRESS.cz)

Zatímco třeba trasu na Šumavě se svým psem zvládla předloni za dvanáct hodin, letos ji s Vlastou dala o čtyři hodiny rychleji! „Kdybych běžela se psem, tak už bych dávno šla, s Vlastou ještě popoběhnu. On diktuje tempo,“ vysvětlila zásadní rozdíl Dominika Slavotínková.

Přestože závod dvojic je pro Horskou výzvu určitým symbolem, stále přichází čím dál více jednotlivců. Ti mohou startovat na kterékoli ze tří vypsaných délek, vyjma té nejdelší, královské – Long. A to jen z bezpečnostních důvodů, jelikož Long startuje pět minut před páteční půlnocí. Jde tedy o noční běh, kde právě otázka bezpečnosti je zásadní. Ostatní už vybíhají za světla během sobotního dopoledne. Ani tehdy to ale nemusí být zrovna výhra. „Odstartovat byl kravskej nápad, měl jsem křeče i v obočí,“ usmál se v cíli Halfu při předchozí zastávce na Šumavě Jan Šůcha, známý plzeňský otužilec, který však doběhl ve dvanáctém nejrychlejším mužském čase.

Nejen touha překonat vlastní limity, ale právě i chuť zasmát se a situaci příliš nehrotit je další z typických vlastností převážné většiny účastníků seriálu. „Závod mě právě díky tomu zase baví čím dál více. Mám prostě rád tu atmosféru poslední doby, která v zázemí panuje. A ti, co ji nezažili, mají šanci právě za pár dnů v Jeseníkách. On-line přihlášky jsme sice uzavřeli v uplynulou neděli, ale stále se každý může ještě přihlásit na místě,“ zve na Červenohorské sedlo ve dnech 9. a 10. srpna Pavel Zitta.

Autor: red., P. Pátek, zdroj foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Fotogalerie

Další články z rubriky

Dietos vs Golems

Dietos vs Golems

Pozvánka na zápas

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.