Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Hotel Grand v ŠumPERKu

24. února 2023 - 15:46

Zpět na seznam článků

Šumperské muzeum zve na výstavu

Hotel Grand v ŠumPERKu

hotel Grand ve 30. letech Zdroj: Sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku

Výstava přibližuje historii i rodící se novou tvář šumperského legendárního hotelu Grand. Aktuálně dokončovaná rekonstrukce jedné z novodobých dominant města budí obrovský zájem veřejnosti. Oproti tomu v řadách badatelů funkcionalistická stavba dosud pozornost příliš nepřitahovala, výstava proto přináší k historii objektu řadu zcela nových informací a představuje další počin Vlastivědného muzea v Šumperku spadající do dlouhodobého cyklu Po stopách šumperských architektů.

Nárožní palác se zářícími neonovými nápisy o Vánocích roku 1931 ohromil Šumperany souladem s požadavky moderního životního stylu. Vedle hotelové a pohostinské části s reprezentativní kavárnou v patře skýtal prostory jedné z prodejen věhlasné olomoucké firmy Ander a syn, známé pod značkou ASO. Výstava dále představuje osobnosti, které se o vybudování mimořádné funkcionalistické stavby s aerodynamickým nárožím zasloužily. Zde je třeba upozornit zejména na pozapomenuté autorství brněnského architekta Bohumíra Čermáka. Olomoucká stavební firma Tomáše Šipky posléze zajistila stavební práce a hotel byl zdárně dokončen během pouhých osmi měsíců. Investorem výstavby byl Pozemkový ústav v Olomouci, svépomocný peněžní ústav zaměřující se na podporu českého podnikání, iniciátor a podporovatel rodícího se českého národního života na severní Moravě.

Největší zásluhu na zdárné realizaci stavby nového hotelu měl ředitel šumperské pobočky banky Hubert Hanák. Navzdory českému investorovi ve třicátých letech hotel cílil zejména na německojazyčnou klientelu. V poválečných letech se hotel dostal pod správu podniku Restaurace a jídelny Jeseník. V letech 1964–1967 byl hotel rozšířen směrem do ulice 8. května, byla zastavěna terasa přiléhající ke kavárně. Interiéry byly vybaveny moderním mobiliářem. Dostavba přinesla potřebné navýšení ubytovací kapacity, vyvážené proporce funkcionalistické architektury však byly narušeny.

Díky aktivnímu zapojení veřejnosti výstava přináší vzpomínky pamětníků a fotografie z oslav, tanečních večírků, ale i ze zákulisí hotelové kuchyně. Podařilo se tak získat řadu cenných snímků, některé ukazují vzhled původních interiérů ze třicátých let nebo legendární osobnosti šumperského pohostinství. V neposlední řadě výstava umožní návštěvníkům nahlédnout, jak bude hotel, který nyní prochází radikální proměnou podle návrhů přední designérky Lucie Koldové, vypadat. Znovuotevření hotelu, který se bude nově jmenovat PERK, je naplánováno na jaro tohoto roku.

Výstava bude zahájena vernisáží 22. března v 17.00 hodin a potrvá do 18. června.

Autor: red., Kristýna Lipenská - VMŠ, zdroj foto: - archiv VMŠ

Fotogalerie

hotel Grand ve 30. letech   Zdroj: Sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku
původní hostinec    Zdroj: Sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku
Hotel Grand po rozšíření v 60. letech    Zdroj: Sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.