Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Hudební festival v srdci Jeseníků

17. března 2021 - 14:03

Zpět na seznam článků

Chystá se opatrně, i s odhodláním

Hudební festival v srdci Jeseníků

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Přípravy jubilejního 15. ročníku Klášterních hudebních slavností jsou v plném proudu. Počítají však i s omezeními, včetně navracení plného vstupného v případě rušení koncertů. Prodej vstupenek bude zahájen 1. dubna.

Program festivalu v tuto chvíli počítá s uvedením patnácti koncertů v období od 27. června do 13. září. „Zda se nám podaří všechny uskutečnit je ve hvězdách, ale my stále věříme. Jsme připraveni pružně reagovat na v danou chvíli platná opatření. V případě potřeby budeme pro akce hledat vhodnější termíny, a pokud bude nutné některé zrušit, vrátíme vstupné v plné výši,“ popisuje letošní strategii ředitel festivalu Roman Janků. Část vstupenek hodlá festival darovat zdravotníkům v regionu jako poděkování.

Novinkou 15. ročníku je jmenování rezidenčního souboru festivalu, jímž se stane Musica Florea. Na zahajovacím koncertu uvede festivalovou premiéru děl Antonína Reichenauera a jeho současníků. Závěrečný koncert pak věnuje konfrontaci Oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta.

program zdroj: KHS

Pozvání vystoupit na pozoruhodných místech Jeseníků přijaly i letos velké hudební osobnosti. Patronka festivalu harfenistka Jana Boušková zahraje spolu s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově. Vůbec poprvé festival zavítá do klášterního kostela v Bílé Vodě a hned se světovým hornistou Radkem Baborákem.

Hudební lahůdkou se jistě stane uvedení barokní opery Endymio v lázních Jeseník včetně originálních kostýmů a kulis. Varhany v klášteře Na Hedeči rozezní Waclav Golonka. Kostel ve Šternberku bude hostit soubor Czech Enseble Baroque.

Znovu ožije unikátní Tančírna v Račím údolí projekty nespoutané Gabriely Vermelho a mužského vokálního kvarteta Q VOX. Nádvoří zámku Velké Losiny ozáří světelná show s hudbou Clarinet Factory. Osvěžení přinese swingový Orchestr Ježkovy stopy v Rapotíně, multižánrové Bardolino ve Šternberku a fúze klasické hudby s folklórem FolkloreClassic v Loučné nad Desnou.

Vzpomínce na Václava Havla bude věnován pořad Dopisy Olze v podání harfistky Zdeňky Šolcové, mezzosopranistky Evy Garajové a herečky Valérie Zawadské. Do Karlovy Studánky přiveze Ensemble Lucis Vivaldiho Čtvero ročních dob. „Je opravdu na co se těšit a my pevně doufáme, že kultura v létě opět ožije. Chceme lidem po měsících strastí přinést do života radost, vytáhnout je ven, přivést je na jiné myšlenky. A to hudba umí dokonale,“ slibuje Janků. „A budeme také myslet na naše zdravotníky. Věřím, že nás tato situace semkne, lidé v regionu se navzájem podpoří a příležitosti, jako je živé setkání s hudbou, nezaniknou.“

Autor: red., Š. Šoupalová

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.