Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Informační dálnice propojuje v Jeseníku zdravotní péči, sociální služby i rozvoj turismu

29. července 2021 - 17:19

Zpět na seznam článků

Rok 5G sítí v Česku

Informační dálnice propojuje v Jeseníku zdravotní péči, sociální služby i rozvoj turismu

ilustrační snímek zdroj foto: V. Nováková

Zavedení mobilních sítí páté generace 5G sice nejprve vzbuzovalo obavy, brzy však město Jeseník ukázalo, že inovací se nebojí a nové projekty naopak vítá.

Praktičtí lékaři oceňují možnost virtuální konzultace zdravotního stavu svých pacientů, chytrá aplikace zase dohlédne na seniory v domovech s pečovatelskou službou. „Informační dálnice”, jak se sítím začalo výstižně přezdívat, spojují Jeseník s moderním digitálním světem 21. století. „Uvědomoval jsem si, že nejvíce prostoru pro změnu a vzpruhu je právě na Jesenicku. Dostat se v zimě do Jeseníku není žádná sranda, dopravní obslužnost je náročná. Všechno trvá dlouho. Když se lidé chtějí dostat do svého krajského města, mají před sebou dvě hodiny cesty,” vypráví Jiří Stich z projektu 5G Jeseník, co ho motivovalo zapojit se do soutěže 5G pro pět měst, kterou město vyhrálo.

ilustrační snímek zdroj foto: V. Nováková

„Nikdo neprokope tunel mezi Červenohorským sedlem, to byla hlavní myšlenka. Nikdo nepostaví čtyřproudovou dálnici do Jeseníku. Musíme proto vymyslet, jak jinak přivést nové pracovní příležitosti na Jesenicko, a tak jsme začali pracovat s pojmem informační dálnice,” vysvětluje Stich.

Rychlé internetové připojení, které dokáže přenášet velké množství dat, v Jeseníku využijí také lékaři, a to v rámci telemedicíny. Špatná dopravní dostupnost Jeseníku totiž komplikuje život pacientům, kteří jsou starší nebo imobilní. Jiří Stich říká, že zdravotní péči vnímá jako velké téma i starostka Zdeňka Blišťanová. „Hledá cesty, jak občanům život usnadnit. Vytipovala praktické lékaře a zprostředkovala mi setkání s vedením nemocnice v Jeseníku. Lékaře v terénu zastupuje pan doktor Slováček, praktický lékař s velkým zájmem, vizionář. Společně jsme udělali rešerši největších potřeb a problémů Jesenicka z pohledu základní zdravotní péče,” popisuje Stich.

Telemedicína by zde mohla fungovat hned v několika rovinách. Lékař se může ze své ordinace spojit s telekonsiliem, a konzultovat léčbu se specialitou v Olomouci, Ostravě nebo v Brně. Samozřejmostí bude sdílení laboratorních výsledků a jiných dokumentů, stejně jako videohovor ve vysokém rozlišení. Pro pacienty to znamená větší komfort, kdy i specializovaná vyšetření zvládne absolvovat u svého praktického lékaře, bez dojíždění. Stich však počítá také se zapojením rychlého záchranného systému, který by díky kvalitnímu připojení měl informace o situaci už v době jízdy na místo. Domovy seniorů by zase mohly být preventivně monitorované, a podchytit tak pády nebo bezvědomí klientů.

V praxi seniorům už teď slouží aplikace jesenického rodáka Tomáše Poskera, Oscar Senior, která jim za zvýhodněnou cenu objedná taxi k lékaři nebo na nákup, stejně jako zprostředkuje videohovor s blízkými. „Původně měl Jeseník vlastní auto s vlastním řidičem. Takový provoz byl ale dost nákladný a navíc si senioři museli objednávat zlevněné jízdy aspoň den dopředu, nebo čekat, až se taxi uvolní. Díky aplikaci jsme schopni do projektu zapojit místní taxikáře. A to je výhodné hned třikrát. Pro město, protože ušetří nemalé náklady na provoz a údržbu vlastního Senior Taxi. Pro taxikáře, protože tím podporujeme jejich lokální podnikání. A samozřejmě pro seniory, protože si mohou jízdu objednat kdykoliv potřebují a ještě si vybrat svého oblíbeného řidiče. Navíc to prodlužuje dobu jejich nezávislosti na dětech a jiných příbuzných, kteří by je jinak museli k lékaři vozit,” dodává Posker.

Tomáš Posker zdroj foto: V. Nováková

Nyní tedy slaví 5G sítě v České republice první rok svého fungování. O vizích, které by sítě nové generace mohly naplnit v průběhu příštích pěti až deseti let, promluvil také Pavel Rušar, ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka: „Líbí se nám představa mobilní aplikace, která by návštěvníky zavedla na důležitá místa v okolních horách kolem města Jeseníku. Tam by je mohl doprovázet holografický průvodce.”

Autor: red., Veronika Nováková, zdroj foto: V. Nováková

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: V. Nováková

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.