Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Jak se v minulosti šířily zprávy?

31. března 2020 - 14:00

Zpět na seznam článků

Šumperské muzeum nabízí Kramářské písně on-line

Jak se v minulosti šířily zprávy?

Kramářské písně zdroj: VMŠ

Lidé neměli noviny, televizi ani sociální média, ze kterých by se okamžitě dozvěděli všechno, i to, co ani nepotřebovali vědět. Museli čekat, až se k nim novinky dostanou ústním podáním. Zaručeným zdrojem „pravdivých“ informací a zpráv ze světa byly více než dvě stě let kramářské písničky. Ty byly tištěny nejčastěji v drobné úpravě, na titulní straně s obrázkem, který někdy pramálo souvisel s obsahem, ve formátu devět krát deset centimetrů, později jedenáct krát šestnáct centimetrů.

Lidé si je doma vázali do tzv. špalíčků. Známé byly od konce 16. století a informovaly o přírodních katastrofách, epidemiích, strašlivých mordech, ale i o lásce nebo zázracích. Velkou část kramářských tisků dochovaných v našem muzeu tvoří ty s náboženským námětem. Tisky prodávali na trzích kramáři, což byli prodavači, zpěváci a komentátoři v jedné osobě. Kromě zboží měli plátěné tabule s namalovanými obrazy děje, na které při zpívání ukazovali. A protože jejich živobytím bylo hlavně tisky prodat, nemohla v této pololidové literatuře chybět senzacechtivost.

Mnoho z tisků je věnováno právě epidemiím. Ty byly pro lidi v minulosti obrovskou hrozbou, a jak se ukazuje, jsou jimi stále. Tehdy však měly ničivější dopady než válečné konflikty.

Kramářské písně zdroj: VMŠ

První z představovaných tisků se věnuje předpovědi a prevenci. Možnou epidemii měla předpovědět „kometa hrozná a strašlivá, která roku 1770 v Moskvanskej zemi se spatřovala…“.

Text líčí její nepopsatelný hrozný zjev: „Na jedné straně měsíc hrozný, k vyprávění jest nemožný, při něm čtyři hvězdy byly, nad ním meč a metlu měly.“ Z těchto mimořádných úkazů na obloze lidé soudili, že mají očekávat nějaké neštěstí. Důvod neštěstí je objasněn již v první sloce – je to boží hněv, způsobený hříšným životem lidí. Způsob trestu je popsán dále: „Nebo těchto nastalých let, Pán Bůh chce trestat všechen svět, rozličnou těžkou nemocí, morem a také zimnicí.“ Závěr je však optimistický, pokud budou lidé myslet i na duši, nemusí vše skončit špatně.

Připadají Vám tyto texty nesmyslné a iracionální? Mnohdy si však nezadají se zprávami ze současného bulvárního tisku nebo s tzv. fake news.

Autor: red., E. Šbestíková - VMŠ

Fotogalerie

Kramářské písně                               zdroj: VMŠ

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.