Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Gymnastický klub Šumperk v Ostravě zářil

16.04.2024 - Gymnastický klub Šumperk v Ostravě zářil - Reportáž...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Jeseník si vyzkouší sci-fi technologie

12. prosince 2019 - 18:00

Zpět na seznam článků

K úspěchu mu pomohl Olomoucký kraj

Jeseník si vyzkouší sci-fi technologie

Jeseník zdroj foto:OLK

Jak produktivní může být spolupráce Olomouckého kraje, místní samosprávy i Senátu dokazuje čerstvý úspěch Jeseníku. Ten se jako jedno z pěti míst v Česku zapojí do pilotního programu na testování 5G sítí.

Projekt vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj. Nová technologie přinese například super rychlý internet, holografické telefonní hovory nebo zdokonalení robotů. „Pro sever kraje je rychlý internet zásadní věcí – umožní jeho další rozvoj a zastaví, nebo alespoň zbrzdí, vylidňování regionu. Proto Olomoucký kraj snahu Jeseníku o zavedení 5G sítě od začátku aktivně podporuje,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Krajští radní už schválili memorandum, které spolupráci města a kraje při projektu 5G sítě stvrzuje.

Jesenická radnice chce v první fázi zavést superrychlý internet do místních škol. Do budoucna má výhod moderní technologie využívat také státní správa a soukromý sektor.  „5G síť plánujeme v první fázi určitě zpřístupnit školám. Třeba místní gymnázium má špičkové konstruktéry robotů. Výhody superrychlého internetu využijí také studenti zdejší střední školy, kde Olomoucký kraj nově otevře IT obor,“ řekl Tomáš Vlazlo, místostarosta Jeseníku.

Mobilní síť nové generace najde využití také při podpoře turistického ruchu – uvažuje se třeba o tom, že část sbírek muzea v Jeseníku převedou programátoři do virtuálního světa. Hologramy vzácných exponátů si tak turisté budou moci prohlédnout ještě před tím, než je spatří v realitě. 

Budování internetové infrastruktury na Jesenicku a Šumpersku se věnovala také říjnové konference na Červenohorském sedle, kterou pořádal senátor Miroslav Adámek.

Autor: red., V. Lichnovský - olk,

Fotogalerie

Jeseník                                   zdroj foto:OLK

Související články

Další články z rubriky

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Dopravní nehoda v Jeseníku se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.