Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Klášterky zahájí komická opera

05. května 2022 - 17:20

Zpět na seznam článků

V šumperském divadle

Klášterky zahájí komická opera

ilustrační foto zdroj: KHS - Daniel Rozsnyo

Příběh o peripetiích snoubenců Barušky a Lukáše, který se odehrává na vesnickém trhu, doprovází průzračná hudba s jasnou melodickou linkou z pera Jiřího Antonína Bendy. Veselé a na poslech velmi osvěžující dílo se stalo ve své době jednou z odlehčených zpěvoher, které nastoupily po éře statických barokních oper.

Komická opera Vesnický trh J. A. Bendy bude vůbec poprvé v novém nastudování na objednávku našeho festivalu slavnostně uvedena na zahájení Klášterek 30. května v Divadle Šumperk. „Naplníme tak podtitul letošního ročníku Odvaha. Odvážně se pouštíme do premiéry dosud ne příliš známého, ale vynikajícího díla. Uctíme také tři sta let od narození autora J. A. Bendy, jenž svou tvorbou odvážně propojoval hudbu a mluvené slovo,“ vysvětluje ředitel festivalu Roman Janků.

Hudebního nastudování se ujal člověk nejpovolanější, dirigent, skladatel a odborník na autentickou interpretaci staré hudby, Marek Štryncl. Pro časopis Harmonie uvedl: „Je to hudba, která má spád, dílo bez častých da capo průtahů. Je plná virtuozity se skvěle diferencovanými hudebními charakteristikami jednotlivých postav. Je to opera takřka bez recitativů, které nahrazují vypravěč a několik němých rolí.“ Právě s Markem Štrynclem a režisérkou představení Magdalenou Švecovou budou mít diváci šanci se setkat v šumperském divadle přímo před samotnou premiérou opery a dozvědět se mnohé ze zákulisí příprav i o díle samotném.

Hudebního provedení této události se ujme jeden z nejlepších českých souborů pro interpretaci dobové hudby Musica Florea. V sólových pěveckých rolích se představí Helena Kalambová, Eliška Minářová, Doubravka Součková, Miloš Horák, Martin Javorský a Čeněk Svoboda, sborové party představí Collegium Floreum. Celý projekt režijně vede Magdalena Švecová, operní režisérka se zkušenostmi z Národního divadla v Praze i v Brně, Divadla J. K. Tyla v Plzni či z festivalů v Litomyšli a v Českém Krumlově. Zcela nové kulisy navrhli a realizovali Václav Krajc a Jiří Bláha. Kostýmy budou z dílny vyhledávaného divadelního výtvarníka Romana Šolce a Markéty Stormové.

Od května do září festival uvede celkem jednadvacet koncertů českých i zahraničních interpretů na třinácti nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

Program

Autor: red., Štěpánka Šoupalová

Fotogalerie

ilustrační foto         zdroj: KHS - Daniel Rozsnyo

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.