Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Kreativce z Jesenicka a Šumperska

16. září 2021 - 13:33

Zpět na seznam článků

Najdete v novém katalogu UP

Kreativce z Jesenicka a Šumperska

ilustrační foto: upol

K zásadním impulzům, jak hospodářsky a společensky nastartovat Jesenicko, by mělo patřit využití inovací a kreativity. Že se kreativním tvůrcům, kteří mají často světovou úroveň, daří i mimo velká města, dokládá nejnovější designu se věnující katalog Design III. Kreativní Jeseník/Šumperk z produkce Univerzity Palackého v Olomouci, který představuje špičkové talenty tvořící a podnikající na Jesenicku a Šumpersku.

Křest publikace se uskuteční v sobotu 18. září na festivalu Jesnění v Jeseníku a ve čtvrtek 23. září v šumperské Pikole.

Univerzita Palackého se mapováním kulturních a kreativních průmyslů (KKP), které jsou výrazným celoevropským fenoménem, zabývá dlouhodobě. Doposud se ale pozornost zaměřovala na Olomouc a olomoucký region (katalogy Design a Design II ke stažení zde). „Zatímco v obecném povědomí občas stále panuje stereotyp odloučeného ‚sudetského‘ regionu, rostou tam trendy kavárny, schází se pospolitost a dochází k profilaci nových typů podnikání založených na invenci a jejím technologickém uplatnění,“ říká o Šumpersku a Jesenicku Petr Bilík, který na Univerzitě Palackého koordinuje kreativní odvětví a je jedním z editorů katalogu.

Katalog Design III seznámí čtenáře s prací více než dvou desítek tvůrců, kteří se věnují například truhlářství, uměleckému rytí kovů, kovářství, výrobě unikátních hudebních nástrojů, textilních nebo kožených oděvních doplňků. Představí se například Lucie Bandiková, která je považována za eso v oblasti uměleckého rytectví, nebo firma Vagus, která vyvíjí jedinečné sportovní oblečení a lyžařské vybavení.

Jak editoři katalogu dodávají, cílem je ukázat, že i pro region, který aktuálně nedokáže mladým lidem nabídnout mnoho zajímavých pracovních příležitostí, a trpí tak vylidňováním a postupným ‚odlivem mozků‘, existují možnosti, jak situaci změnit. Je ale potřeba, aby se spojily síly kulturních a vzdělávací institucí, místních samospráv, státní správy, neziskového sektoru, podnikatelů i firem. „Sektor KKP už teď dává v obou regionech obživu několika stovkám lidí a můžeme jen odhadovat, jaký potenciál v sobě Jesenicko a Šumpersko ukrývají. KKP se vyznačují relativně nízkými vstupní náklady, zpravidla malou ekologickou zátěží a vysokou přidanou hodnotou. Rozhodně má smysl se zabývat jejich rozvojem, tím spíše na místech, kde je o kvalifikovanou a dobře placenou práci nouze. Od podpory kreativity je totiž pak už jen kousek k podnikavosti a k podnikání, což je opět něco, co Jesenicko a Šumpersko urgentně potřebují,“ připomíná další z editorů Kamil Kavka z platformy positivJE.

Autor: red., E. Havrlant

Fotogalerie

ilustrační foto: upol

Další články z rubriky

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.