Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 7 - PoloJasno

Kreslený humor netradičně v muzeu

15. ledna 2022 - 14:09

Zpět na seznam článků

VOM zve na výstavu Lubomíra Lichého

Kreslený humor netradičně v muzeu

pozvánka na výstavu zdroj foto: VMO

Od pátku 14. ledna můžete v olomouckém muzeu navštívit výstavu veselých obrázků výtvarníka Lubomíra Lichého, která však není až tak "muzejní".

„Dovolujeme si ale doufat, že "právě proto, jaká tato malá výstava je" v dnešní době plné těžkostí, problémů a starostí, mohla by alespoň na několik minut nechat na vše pozapomenout a třeba i vyloudit malý úsměv na tváři,“ zve k návštěvě tiskový mluvčí muzea Antonín Valenta.

pozvánka na výstavu zdroj foto: VMO

„Pokud budu věřit na náhody, tak to bylo už kdysi dávno dané. A pokud na ně nevěřím, tak to vyjde nastejno. Svoji manželku jsem poznal v Hradci Králové, ale to jsem nevěděl, že jezdila pravidelně na prázdniny k dědečkovi a babičce a taky ke strejdovi a tetičce do Týna nad Bečvou. Jejich statek byl pod Helfštýnem a zažila tam krásné dětství. Druhá náhoda, která nás spojila s Olomoucí, byl náš syn. Studoval tamní filozofickou fakultu, otevřeli totiž katedru japanologie. A tak jsme ho vozili na koleje a navštěvovali příbuzné. A dokonce i naše dcera má velkou kamarádku v Olomouci, s kterou se často navštěvují. A když se potom se na mne obrátilo Vlastivědné muzeum v Olomouci a nabídlo mi možnost vystavovat svoje kresby, tak jsem na to musel kývnout. Mám rád černý humor, konečně dost kreseb se dá zařadit do téhle škatulky, ale nevyhýbám se ani jinému zaměření. Také to je ilustrování knížek a úplně naposled komiksy. V nich je kresba trochu z jiného soudku. Protože patřím do staré generace autorů, všechno je to ruční práce, žádné grafické programy. No a co se týká inspirace, tak to je pro mne i po všech těch letech velká neznámá. Nechám to spíš na návštěvnících výstavy,“ přibližuji výtvarník Lubomír Lichý.

„Humor je kořením života a já jsem rád, že Vlastivědné muzeum v Olomouci přichází s výstavou, která je právě humoru věnována – a to humoru laskavému, trefnému a také uměleckému. Rád bych veřejnost na tuto akci pozval, protože s úsměvem jde všechno lépe,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Výstava potrvá do 27. března.

Autor: red., A. Valenta, zdroj foto: VMO

Fotogalerie

pozvánka na výstavu   zdroj foto: VMO
pozvánka na výstavu   zdroj foto: VMO
pozvánka na výstavu   zdroj foto: VMO

Další články z rubriky

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.