Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Laura a její tygři v Šumperku

14. září 2020 - 17:49

Zpět na seznam článků

Oslaví pětatřicet let na scéně divokou show

Černé kalhoty a funky drive, černé brýle a soulová naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance, bílé košile a živočišná rocková energie... Přesně tím se vyznačuje legendární rocková skupina Laura a její tygři, jejíž letošní nekončící koncertní šňůra se ponese v duchu 35. výročí vzniku souboru.

V šumperském domě kultury tento významný mezník v kariéře oslaví v pátek 18. září společně se svými fanoušky.

Na konci roku 1985 se Karel Šůcha nechal inspirovat novelou Williama Saroyana Tracyho tygr a založil uskupení, které pojmenoval Laura a její tygři - dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti. Soubor se velmi rychle zařadil po bok nejznámějších skupin „české nové vlny“. Vladimír Vlasák později ve své knize Excentrici v přízemí napsal: „Koncerty skupiny sálají vlnami živočišné rockové energie, ve které vycítíme náznaky dunivých černošských rytmů, latinu i bílý beat šedesátých let. Vše vyvěrá z pozitivního názoru a pohledu na svět, jenž se v této stylové směsici bleskově přenáší na publikum.“

LAURA a její tygři zdroj foto: DK

Za svou kariéru stihli koncertovat v západní Evropě (Francie a Německo), v Rusku a dokonce na Světovém festivalu mládeže v Severní Koreji. Kromě běžných koncertů se kapela věnovala i větším projektům, jako jsou dnes už legendární Show Tomáše Tracyho, Rituál na Žižkově nebo Laura a její tygři versus Križíkova fontána.

Neúnavný hledač talentů Karel Šůcha v kapele „vychoval“ řadu významných osobností českého kulturního života – Ilonu Csákovou, Martina Poštu, Miloše Vacíka, Dana Nekonečného, Lenku Novou a mnoho dalších, kteří se rádi vracejí a příležitostně s Laurou i nadále vystupují jako hosté. „Na jaře jsme navázali spolupráci se sítí GoOut, která společně s Hanou Třeštíkovou nastartovala celorepublikový projekt „Vstupenky na NIC“ na podporu kulturních institucí v současné nelehké situaci. Naši příznivci si mohli zakoupit imaginární lístek v libovolné hodnotě na akci, která se neuskuteční. Výtěžek z tohoto projektu jsme se rozhodli použít právě na tento slavnostní večer. Všem zúčastněným podporovatelům jako poděkování věnujeme dvě vstupenky,“ uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.

Koncert skupiny Laura a její tygři, který se koná v pátek 18. září od půl osmé večer ve velkém sále domu kultury, se zároveň pod záštitou senátora Miroslava Adámka ponese v duchu poděkování pracovníkům v místních sociálních službách za jejich obětavou práci zejména v několika předchozích perných měsících.

Vstupné na slavnostní vystoupení je 250 korun v předprodeji, v den akce lístek podraží o třicet korun.

Autor: red., M. Horáková - dk, zdroj foto: DK

Fotogalerie

Další články z rubriky

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

Muž, který tančil v ohni

Muž, který tančil v ohni

Setkání s Josefem Formánkem

Losers Cirque Company v Šumperku

Losers Cirque Company v Šumperku

Přivezou nový cirkus

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.