Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Lékaři Dušan Fügner a Martin Kaňa opět odstartovali šumperský Movember

20. listopadu 2015 - 03:44

Zpět na seznam článků

Nemocnice Šumperk se zapojila do celosvětové akce

Lékaři Dušan Fügner a Martin Kaňa opět odstartovali šumperský Movember

zástupce primáře MUDr. Dušan Fügner a primář MUDr. Martin Kaňa oddělení Urologie Nemocnice Šumperk foto: archiv šumpersko.net

Do celosvětové akce Movember – Kníry bojují proti rakovině se letos aktivně přidali také lékaři a sestry urologického oddělení Nemocnice Šumperk. Zatímco lékaři si od 1. listopadu začali pěstovat mocný knír, který je symbolem kampaně a středem celého projektu, sestřičky nosí na podporu projektu odznaky s logem Movemberu.

Nemocnice navíc uspořádá ve středu 25. listopadu od 15.00 do 18.00 hodin ve své urologické ambulanci osvětovou preventivní akci, na které nabídne bezplatná vyšetření i odborné konzultace. „Na Dni boje proti karcinomu prostaty a varlat nabídne také možnost podstoupit zdarma poměrně ojedinělý krevní test PHI na diagnostiku časného karcinomu prostaty, který doposud není hrazen zdravotními pojišťovnami,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.     

Zatímco lékaři akci podporují svým mocným knírem, který je symbolem celosvětové kampaně, sestry nosí po celý měsíc na šatech odznaky s logem Movemberu. Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

V České republice diagnostikují lékaři každý rok rakovinu prostaty asi pěti tisícům mužů. I proto se rozhodli lékaři a sestry z urologického oddělení do akce zapojit a nabídnout také možnost konzultací a odborných vyšetření v rámci Dne prevence proti karcinomu prostaty a varlat. „Vítáni jsou především muži ve věku od čtyřiceti let, kteří doposud vyšetření nepodstoupili. Doufáme, že tato osvěta některé z nich přiměje, aby za námi na akci dorazili,“ vysvětluje vedoucí sestra urologického oddělení Alena Vlčková s tím, že akci Movember zde všichni považují za skvělý nápad.

Nemocnice Šumperk - urologická ambulance - foto: sumpersko.net

Den boje proti karcinomu prostaty a varlat nabídne mužům také možnost podstoupit poměrně ojedinělý krevní test PHI na diagnostiku časného karcinomu prostaty. Šumperská nemocnice zároveň věří, že akce přiměje přijít také osoby, které dlouho trápí nějaký urologický problém, ale nenašly odvahu navštívit lékaře a přijít své potíže zkonzultovat. „Bohužel, lidé ani v dnešní době nevěnují prevenci dostatečnou pozornost. U řady onemocnění je však včasná diagnostika klíčová pro uzdravení,“ vysvětluje vedoucí sestra.

pozvánka zdroj: Nemocnice Šumperk

Movember Foundation je vedoucí světová organizace, jejímž cílem je změnit tvář mužského zdraví. Vybízí muže, aby si nechali narůst knír v Movemberu a pomohli tak iniciovat diskusi o problematice rakoviny prostaty a varlat a získat nezbytné finanční prostředky na podporu programů zabývajících se zdravím mužů. V roce 2009 se připojila i Česká republika, jako teprve osmá země světa. Tehdy se do kampaně zapojilo jen pár desítek lidí. O rok později se počet účastníků rozšířil, stejně tak přibylo i množství vybraných finančních prostředků. Loni se do akce zapojilo přes dvacet tisíc lidí.

Autor: red., H. Szotkowská

Fotogalerie

zástupce primáře MUDr. Dušan Fügner a primář MUDr. Martin Kaňa oddělení Urologie Nemocnice Šumperk  foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.