Pondělí 29. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V Olomouci skončilo AFO

29.04.2024 - V Olomouci skončilo AFO - Akreditovalo se téměř devět...

Počasí

29.04.2024 - Pondělí

Teplota: 24 / 11 - SkoroJasno

30.04.2024 - Úterý

Teplota: 23 / 14 - Jasno

Lesní dělníci od dubna do konce října nesmí pálit klestí

15. dubna 2024 - 12:24

Zpět na seznam článků

Kvůli riziku lesních požárů

Lesní dělníci od dubna do konce října nesmí pálit klestí

ilustrační snímek zdroj: archiv LČR

V souvislosti s oteplováním a klimatickou změnou výrazně stoupá riziko lesních požárů. Podle dlouhodobých statistik hoří nejčastěji kromě letních měsíců také v dubnu. Lesy ČR proto dbají na prevenci a apelují na návštěvníky. Jejich nedbalost je totiž nejčastější příčinou požárů, přestože zákon v lesích rozdělávání ohně, kouření a odhazování hořících a doutnajících předmětů výslovně zakazuje, a to až do padesátimetrové vzdálenosti od porostu.

Loni hořelo v porostech spravovaných Lesy ČR sto dvacetkrát, nejčastěji v severních Čechách. Škoda při požárech 22 hektarů lesa byla vyčíslená na 2,9 milionů korun. Letošních devatenáct požárů zasáhlo pět hektarů lesa, škoda činí milion korun.

Lesy ČR dbají na prevenci, takže od dubna do října zakázaly lesním dělníkům pálení klestu. „Neděláme to ani v jiných měsících, riziko je opravdu velké. Stačí, když trochu fouká, a oheň se snadno přenese i přes cestu,“ říká Štěpán Pospíšil, lesní správce z Černé Hory. Podnik také staví a obnovuje lesní nádrže, z nichž by se dala okamžitě čerpat voda.

V horkých letních dnech drží lesníci protipožární hlídky. V některých nově obnovených porostech, založených zejména na větších postkalamitních plochách, se preventivně tvoří čtyřmetrové oddělovací pásy. „Lesy rozčleňují na menší celky. Nerostou tam žádné dřeviny a navazují na lesní cesty, takže se po nich snadno dostane do porostů technika,“ vysvětluje Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel. Často jsou na okrajích osázené jen listnáči, jako je třeba olše, lípa nebo javor, které přenášejí oheň podstatně méně než jehličnany.

Prevence lesníků ale nestačí. „Většinu požárů totiž způsobí návštěvníci. Dokládají to letošní statistiky, podle nichž hořelo nejčastěji během velikonočního prodlouženého víkendu, kdy počasí doslova zvalo na výlet. K rychlému vznícení hrabanky stačí nedopalek cigarety nebo nedostatečně uhašené ohniště. Důsledky nedbalosti pak vyšetřuje policie jako trestný čin,“ upřesnila mluvčí Eva Jouklová.

Autor: red., E. Jouklová, zdroj foto: LČR

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv LČR

Další články z rubriky

Léčba pacientů s poruchou hybnosti

Léčba pacientů s poruchou hybnosti

Zaměří se na ni spin-off University Palackého

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.