Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Lesníci nyní trhají šišky z jehličnanů

19. února 2020 - 11:52

Zpět na seznam článků

Na podzim se může zapojit i veřejnost

Lesníci nyní trhají šišky z jehličnanů

Sběr šišek z jedle zdroj foto: LČR

Javory kleny, osiky, habry, buky a jiné listnaté dřeviny, celkem 54 milionů jejich sazenic mohou v příštích letech vypěstovat lesní školkaři z 90 tun loňských semen a plodů sebraných Lesy České republiky. Holé plochy se tradičně zalesňují na jaře a na podzim. Státní podnik letos plánuje obnovu 11,7 tisíce hektarů 70 miliony sazenic. Většinu těch letošních vypěstovali školkaři ze semen sebraných před několika lety.

Loňská semena se vrátí do lesa nejdříve na podzim letošního roku a později. „Pokud jde o úrodu semen a plodů lesních dřevin, nepatřil loňský rok k nejlepším. Přesto jsme jich sebrali dostatek, abychom měli i v dalších letech zásobu pro pěstování sazenic různých dřevin,“ uvedl generální ředitel Josef Vojáček. Ocenil zejména zaměstnance podniku z lesních správ a závodů. „Na podzim ale chceme do sběru zapojit na několika místech v zemi i veřejnost. Dodržíme zákonná pravidla sběru a pod vedením našeho semenářského závodu umožníme lidem, aby se i tímto způsobem podíleli na obnově lesů. Zájem mají,“ pokračoval generální ředitel.

Loni se opravdu příliš neurodilo. Při výrazném ochlazení na počátku května namrzly květy listnatých dřevin, což lidé spíše zaznamenali na úrodě ovoce. Jehličnaté stromy, které v posledních letech až nezvykle často plodily, zase podle lesníků odpočívaly a sbíraly síly na další roky. „Bylo podstatně méně žaludů z dubu letního i zimního, sbírali jsme je hlavně na jižní Moravě. Bukvice z buku lesního pak především v severních a východních Čechách,“ řekl ředitel lesního a vodního hospodářství Vladimír Krchov.

Na odhad letošní úrody je ještě brzy. „Nejvíc semen je letos k dispozici z javoru, habru, olše, břízy, osiky i jeřábu, tedy dřevin, které pomohou vytvořit druhově pestré a odolnější lesy,“ sdělila mluvčí Eva Jouklová.

Autor: red., E. Jouklová, zdroj foto LČR

Fotogalerie

Sběr šišek z jedle                 zdroj foto: LČR

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.