Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Letní Flora Olomouc je zrušena

12. srpna 2022 - 14:13

Zpět na seznam článků

Vše urychlil covid a zdražování

Letní Flora Olomouc je zrušena

ilustrační snímek zdroj foto: archiv VFO

Řada pádných argumentů i faktorů daných vnějšími okolnostmi stojí za rozhodnutím vedení Výstaviště Flora Olomouc o zrušení letošní letní etapy výstavy Flora Olomouc.

Tento krok výstaviště spolu s vedením Statutárního města Olomouce zvažovalo delší čas. Nastalou situaci vedení výstaviště využije k dalšímu pozvednutí úrovně výstav Flora Olomouc. Jejich příznivci se tak již nyní mohou těšit na podzimní výstavu Flora Olomouc – Hortikomplex, jež se koná od 29. září do 2. října.

Načasování rozhodnutí o zrušení letní etapy výstavy Flora Olomouc urychlila pandemie koronaviru a také výrazné zdražování vyvolané strmým růstem inflace a posléze i válečným konfliktem na Ukrajině. „Nebylo to snadné rozhodnutí. S vedením města Olomouce jsme však přesvědčeni, že jde vzhledem ke všem okolnostem o jediný možný správný a také logický krok. Naším základním východiskem byla premisa, že raději uspořádáme dvě kvalitní výstavy s různým zaměřením na jaře a na podzim než tři průměrné,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště FO.

To při přípravě výstav spolupracuje pouze s renomovanými architekty, floristy a grafiky. „Tito profesionálové – mnohdy špičky svého oboru – znají zcela oprávněně svoji cenu,“ uvedla Eva Fuglíčková.

Významnou roli při rozhodování o budoucnosti letní etapy sehrálo i nynější všeobecné a prudké zdražování. Negativně se projevilo také u stavebního a floristického materiálu, jenž je pro výstavy Flora Olomouc nezbytný. „Vše výrazně zdražilo. U květin jde o nárůst v řádu několika set procent, u stavebního materiálu se ceny zvýšily v průměru o více než sto procent. V rámci našeho rozpočtu již není možné uspořádat tři plnohodnotné a kvalitní výstavy Flora Olomouc. Nebylo by to ani finančně zodpovědné. A to vzhledem k tomu, že jako městská akciová společnost hospodaříme de facto i s veřejnými prostředky,“ uvedla ředitelka.

Pro zrušení letní etapy, které již dříve projednala rada města Olomouce, hovoří také termín jejího konání. Z agrotechnického hlediska jde o období, jež není příliš bohaté na zahradnické a zemědělské výpěstky – ovoce a zeleninu či okrasné rostliny a keře. Ty proto dostávaly větší prostor na jarních a podzimních výstavách. A patřit jim zde bude i nadále.

Unikátní areál olomouckého rozária se třemi tisíci keři růží díky této třídenní akci s bohatým program navštívilo na pět tisíc lidí, což je o zhruba tři tisíce návštěvníků více než na Vyznání růžím v roce 2020. „U této outdoorové akce každý rok pracujeme na jejím rozvoji a vylepšení. Festival Vyznání růžím nám tak roste pod rukama, a proto nás velice těší, že to lidé oceňují a našli si do rozária cestu. Vyznání růžím i díky jeho festivalovému ladění a jedinečnému místu konání plánujeme ještě výrazněji zacílit na mladší skupiny návštěvníků," uvedla Eva Fuglíčková.

Autor: red., Michal Poláček, zdroj foto: VFO

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv VFO

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.