Sobota 27. července 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Opilý motorkář spadl z motorky

26.07.2024 - Opilý motorkář spadl z motorky - Dopravní nehoda se...

Počasí

27.07.2024 - Sobota

Teplota: 30 / 15 - PoloJasno

28.07.2024 - Neděle

Teplota: 25 / 16 - obcasny-Déšť

Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v předešlých letech

15. května 2024 - 12:58

Zpět na seznam článků

Ukázal průzkum COLOSS

Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v předešlých letech

ilustrační snímek zdroj: archiv

Výrazně nižší úhyny včelstev hlásí po zimě tuzemští včelaři. Zimní měsíce nepřežilo 12,2 procent včelstev, což je ve srovnání s předchozí sezónou 2022/2023 pokles o 4,3 procentního bodu. Vyplývá to z letošního ročníku monitoringu úspěšnosti zimování včelstev COLOSS.

Do 11. ročníku tohoto projektu, který koordinují vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (PřF UP), se letos zapojilo rekordních 2 974 včelařek a včelařů. Ti zazimovali celkem 38 580 včelstev, monitoring tak obsáhl 4,8 procent registrovaných chovatelů a 5,4 procent registrovaných včelstev v ČR. „V uplynulé sezóně byly ztráty včelstev v České republice nižší, než je dlouhodobý průměr. Celkově lze tedy říci, že sezóna byla z pohledu minimalizace úhynů včelstev úspěšná. Ztráty z našeho posledního monitoringu se přibližují úrovním z let 2017 až 2019, kdy se pohybovaly mezi 12 až 13 procenty,“ uvedl Jiří Danihlík z katedry biochemie PřF UP.

Získaná data o ztrátách včelstev odborníci zanesli do mapy. Vycházeli přitom z poštovních směrovacích čísel, která včelaři zapsali do dotazníků. „Při vytváření mapy jsme dbali na to, aby byla co nejvíce reprezentativní. Vybírali jsme proto PSČ, u nichž máme informace o dvou nebo více procentech registrovaných včelstev oproti datům od Ministerstva zemědělství. Zobrazená data díky tomu lépe odrážejí skutečnost a mapa zobrazuje lokální rozdíly v úhynu včelstev,“ řekl Jan Brus z katedry geoinformatiky. Oblasti s omezenými informacemi nebo žádnými informacemi nejsou v mapě zahrnuty.

mapa zdroj: upol

Počet poštovních směrovacích čísel, kde odborníci získali údaje od dvou a více procent zastoupených včelstev, v letošním průzkumu COLOSS vzrostl z loňských 584 na 820. „Tento nárůst je dán větším zapojením chovatelů. Díky tomu se v mezinárodním srovnání řadíme ke státům, které velmi výrazně přispívají do mezinárodní databáze dat o úhynech a poskytují tak spolehlivá data k mezinárodnímu srovnání,“ upozornil Jiří Danihlík.

tabulka zdroj: upol

Včely nejvíce ohrožují choroby včel, především varroóza, kterou by v následujících měsících měli chovatelé bedlivě sledovat a včas včelstva ošetřit, aby zabránili úhynům včelstev i v nadcházejícím období. Pro včelstva je taky důležitý vývoj počasí, které výrazně ovlivňuje produkci medu. V loňském roce přibližně třetina respondentů průzkumu považovala svou mednou produkci za podprůměrnou až nízkou. „Kolik medu budou mít včelaři v letošním roce, zjistíme přibližně v polovině prázdnin, kdy už bude mít většina chovatelů med vytočený a připravený k prodeji,“ doplnil Jiří Danihlík.

Autor: red., E. Havrtlant,

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv

Další články z rubriky

Opilý motorkář spadl z motorky

Opilý motorkář spadl z motorky

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Exkluzivní Fotogalerie

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou II.

Den s Horskou službou II.

Fotek: 68
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou I.

Den s Horskou službou I.

Fotek: 91
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.