Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Lidová architektura na Šumpersku

13. května 2022 - 09:35

Zpět na seznam článků

Pozvánka na výstavu

Lidová architektura na Šumpersku

Lidová architektura na Šumpersku zdroj foto: VMŠ

Podoby lidové architektury na území bývalého okresu Šumperk, a to zejména prostřednictvím historických fotografií, náčrtů a plánů badatelů, kteří se snažili zmapovat lidovou architekturu tohoto území, ale i prostřednictvím výtvarných děl místních umělců, představí připravovaná výstava v šumperském muzeu.

Stavby, které se v regionu dochovaly dodnes, budou prezentovány i fotografiemi zachycujícími jejich současný stav.

Bývalý okres Šumperk netvoří jeden národopisný region, je spíše územím setkání tří oblastí s různými podobami lidového domu. První je rovinatá jižní část okresu, nazývaná Horní Haná. Domy, které se zde nacházely, se označují jako hornohanácké a typologicky se řadí k pomoravskému domu. Druhou oblastí je horská a podhorská část Jeseníků, kde vznikl a vyvíjel se jesenický dům, patřící k východosudetskému typu lidového domu. Na úbočí ležícím na západ od řeky Moravy zasahuje do šumperského okresu okraj oblasti zastavěné domem hřebečského typu, který patří k západomoravskému typu domu. „Věříme, že poznání lidové architektury jako součásti kulturního dědictví může vést k porozumění historii prostředí, ve kterém žijeme, a že může podpořit zájem o záchranu a zachování hodnotných dokladů minulosti,“ uvedla tisková mluvčí muzea Eva Valová.

Výstavu pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku ve spolupráci se Společností Isidora Korgera, NPÚ, ÚOP v Olomouci, a AOPK ČR, Správou CHKO Jeseníky. Potrvá od 2. června do 14. září.

V souvislosti s výstavou proběhne workshop Tváře venkova - obnova zděných staveb lidové architektury na Šumpersku. „Program akce bude rozdělen do dvou částí. V první části, ve čtvrtek 9. června, proběhnou čtyři přednášky, které představí lidovou architekturu Šumperska a různé pohledy na její ochranu,“ přiblížila Eva Valová.

V pátek 10. června se uskuteční druhá část programu s praktickými ukázkami, která bude zaměřena na prezentaci možností a dostupných technologií při rekonstrukci a záchraně staveb pro širší veřejnost – vlastníky staveb, stavaře i řemeslníky. „Restaurátor Jan Tomíček představí technologie výzdoby domů, konkrétně tažení lineárních prvků pomocí šablony a modelování z ruky, a zdění klenby,“ dodala mluvčí.

Autor: red., E. Valová, M. Kudelová - etnograf VMŠ, zdroj foto: VMŠ

Fotogalerie

Lidová architektura na Šumpersku      zdroj foto: VMŠ
Lidová architektura na Šumpersku      zdroj foto: VMŠ
Lidová architektura na Šumpersku - pozvánka
pozvánka                      zdroj: VMŠ

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.