Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

18.04.2024 - Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla -...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Lubomír Bartoš

29. září 2022 - 12:24

Zpět na seznam článků

Výstava k 85. narozeninám umělce

Lubomír Bartoš

Lubomír Bartoš zdroj foto: vmš

Akademický malíř Lubomír Bartoš oslavuje své životní jubileum již tradiční výstavou, kterou pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku. Na slavnostní vernisáži ve čtvrtek 22. září se ve Výstavní síni šumperského muzea sešly dvě stovky gratulantů a příznivců oslavence, který ve svých pětaosmdesáti letech stále pilně tvoří.

Životní osudy a dílo umělce představil výtvarný teoretik Jiří Hastík.

Instalace nabízí celkem šedesát Bartošových olejomaleb na plátně datovaných od roku 1995 do současnosti. Práce z posledních pěti let mezi nimi převažují. Návštěvníci se mohou těšit na autorovy charakteristické malby krajin, vedut a zátiší. Jako nápadně častý motiv autor tentokrát volí pohledy na kostely a kaple v regionu. Nechybí ani portrét a zejména pak abstrakce – téma, ke kterému se umělec s určitým odstupem vrací a v němž zejména v poslední době nachází nové cesty k výtvarnému vyjádření. Mnohdy autor rozvíjí konkrétní reálný motiv ve spojení s abstraktní malbou.

Výstavu v šumperském muzeu bude možné navštívit do 30. října.

Lubomír Bartoš se narodil 22. září 1937 v Klopině, od devíti let žil s rodinou v Rohli. Chodil do školy pro děti se zbytky sluchu na Svatém Kopečku u Olomouce, kde začal psát verše a kreslit. Poté studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti a na Akademii výtvarných umění v Praze. Zaměřil se na krajinomalbu a práci v plenéru. Od roku 1970 prakticky spojil svůj osobní i tvůrčí život se Šumperkem. Na zdejší umělecké škole mnoho let působil jako pedagog. Inspiraci pro náměty svých expresivně malovaných děl nachází nejčastěji právě na Šumpersku, Zábřežsku či Mohelnicku. Svými uměleckými realizacemi v architektuře se mnoho let podílí na utváření veřejného prostoru v regionu. V roce 2002 byla na zámku v Úsově otevřena Galerie Lubomíra Bartoše, kde je formou stálé expozice představena jeho malířská, kreslířská i grafická tvorba. V roce 2005 obdržel Cenu města Šumperka a v roce 2009 Cenu Olomouckého kraje.

Autor: red., Kristina Lipenská – historička umění, kurátorka výstavy, zdroj foto:vmš

Fotogalerie

Lubomír Bartoš                    zdroj foto: vmš
Lubomír Bartoš                    zdroj foto: vmš
Lubomír Bartoš                    zdroj foto: vmš

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.