Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

„Maminka byla učitelka,“ informoval Zeman ve Velkých Losinách

19. května 2015 - 22:25

Zpět na seznam článků

Speciální školy dávají šanci dětem, které jinde mohou trpět

„Maminka byla učitelka,“ informoval Zeman ve Velkých Losinách

prezident Miloš Zeman v Lázních Velké Losiny foto: sumpersko.net

Je vhodné zařazovat děti se specifickými potřebami mezi běžné školáky? Ano, ale jen uváženě. A hlavně je nezbavit možnosti navštěvovat školy, v nichž jsou na ně učitelé lépe připraveni a kde naleznou podobně disponované spolužáky. Tento názor vyslovil prezident Miloš Zeman na setkání s veřejností v lázeňském areálu Eliška ve Velkých Losinách.

Velké Losiny - před areálem Eliška

Otázku inkluze otevřela jedna z diskutujících. „Jsem ředitelkou praktické školy v Prostějově. Přicházejí k nám děti, které dva tři roky strávily v běžné základce a jsou ve špatném stavu. Pomůžeme jim, protože máme vše, co tyto děti potřebují. Naši absolventi v několika případech dokonce vystudovali střední školu. Zůstává na rodičích, aby případně vyzkoušeli, zda jejich dítě zvládne nároky obvyklé ve většině základek. Je však potřebné, aby byly zachovány také školy, jako je ta naše,“ vyjádřila se žena a poděkovala prezidentovi za jeho podporu praktických škol.

Velké Losiny - setkání s veřejností v lázeňském areálu

Viditelně mu tím nahrála. „Zachování těchto škol propaguji už jen proto, že je v nich nižší počet žáků na pedagoga. Učitel se tak může dětem více věnovat,“ vysvětlil politik a dodal, že jeho maminka byla učitelkou základní školy. „Říkala mi, že dětská krutost bývá mnohdy větší než krutost dospělých. Pokud děti umístěné do prostředí pro ně nevyhovujícího trpí posměchem a šikanou, může je to poznamenat na celý život. To je jeden z důvodů, proč jsem proti neuvážené inkluzi. Na mysli mám samozřejmě pouze základní vzdělání. K mému názoru se přidala i rada Olomouckého kraje,“ uvedl prezident.

Šumperk - tisková konference na závěr oficiální návštěvy

Mítink v Šumperku navštívili také studenti školy v Hanácké ulici. „Co si tu vyslechneme, o tom budeme diskutovat v hodinách občanské výchovy,“ objasnila jejich učitelka. Se Zemanovým názorem, že je třeba zachovat školy, které dbají na specifické potřeby žáků, plně souhlasila. „Dětem se specifickými potřebami je u nás líp. Máme mateřskou, základní i střední školu, takže dokonce mohou pokračovat ve studiu,“ vysvětlila pedagožka. 

Šumperk - mítink

V Šumperku prezident zakončil oficiální návštěvu, kterou započal ve středu v Olomouci.

Autor: V.Krejčí, foto:sumpersko.net

Fotogalerie

prezident Miloš Zeman v Lázních Velké Losiny   foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.