Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Maminky mohou být se svým miminkem doma již pár hodin po porodu

23. července 2020 - 15:52

Zpět na seznam článků

Ambulantní porody nabízí i jesenická nemocnice

Maminky mohou být se svým miminkem doma již pár hodin po porodu

Primářka Jana Chrastinová s novopečenou maminkou zdroj foto: R. Miloševská AGEL

K příchodu miminka na svět volí většina maminek zdravotnické zařízení, kde se v rukou odborníků během porodu cítí bezpečněji. Přibývá ovšem rodiček, které z porodnice s novorozenětem spěchají rychle domů.

Tzv. ambulantní porody nejsou výjimkou ani v Nemocnici Jeseník, kde jsou na včasnější odchod maminky s čerstvým miminkem připraveni. „Letos v naší porodnici rodila ambulantně jedna maminka. Veřejnost o této možnosti příliš neví,“ říká primářka gynekologicko-porodnického oddělení Jana Chrastinová.

Nejčastěji tráví novopečená maminka se svým uzlíčkem štěstí v nemocnici tři dny, pokud jde vše bez komplikací. Při ambulantním porodu opouští rodička s dítětem nemocnici již po několika hodinách. „Rychlejší odchod z porodnice volí ženy, které nemocniční prostředí stresuje, mají svou představu o poporodní péči, chtějí první intimní chvsobu porodu a mezi porodnicí a porodem doma volí tento kompromis,“ uvádí primářka dětského oddělení Lenka Raíle se svým dítětem sdílet v kruhu rodiny. Často tuto alternativu využívají také rodičky, které tíhnou k přirozenému způšková.

V rámci bezpečnosti porodu je pro jesenickou nemocnici zásadní vedení porodu, kdy je monitorována jak matka, tak dítě. Při dřívějším odchodu z porodnice si novopečená maminka musí uvědomit, že za své dítě přebírá nejen plnou právní zodpovědnost, stává se ihned matkou na plný úvazek a musí se postarat nejen o dítě, ale také o sebe. „Pokud je porod bez komplikací, maminky mohou porodnici opustit již 3 hodiny po něm. Pokud je ovšem maminka prvorodička, doporučujeme raději delší pobyt v nemocnici, abychom ženám pomohli a poradili, jak pečovat o dítě. U vícerodiček, které už mají zkušenosti, se neobáváme, že by s péčí o dítě měly problémy,“ dodává primářka Jana Chrastinová.

Novorozenec pak v prvních dnech po porodu běžně absolvuje vyšetření, která mají odhalit případná vzácná ale současně závažná onemocnění a zdravotní vady. Pokud však maminka s dítětem odchází z nemocnice po porodu dříve, je pak většinou na rodičích, aby si tato preventivní vyšetření zajistili sami. „Poporodní péči o dítě se v naší nemocnici věnují lékaři z dětského oddělení. Tzv. novorozenecký screening – odběr krve z patičky, vyšetření sluchu, vrozeného šedého zákalu a ultrazvukové vyšetření hlavičky a ledvin – pak nabízíme rodičům ambulantně ve dnech krátce po propuštění. Je to naše balíčková služba, kterou jiné nemocnice po ambulantním porodu běžně nenabízejí,“ informuje Lenka Rašková.

V Nemocnici Jeseník se loni narodilo 278 dětí, letos je to (k 22.červenci) již 180 novorozenců.

Autor: red., R. Milešovská, zdroj foto: Agel

Fotogalerie

Primářka Jana Chrastinová s novopečenou maminkou   zdroj foto: R. Miloševská AGEL

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.