Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Masožravá rostlina objevená českými vědci je poprvé veřejně k vidění

30. května 2023 - 13:04

Zpět na seznam článků

Světový unikát na výstavě Živé pasti

Masožravá rostlina objevená českými vědci je poprvé veřejně k vidění

Živé pasti 2023 zdroj foto: VFO

Jde bez nadsázky o světovou premiéru. Vůbec poprvé může veřejnost na vlastní oči spatřit nově objevený druh masožravé rostliny. Láčkovku stydlivou pro lidstvo v pralesích na Borneu objevili vědci z olomoucké Univerzity Palackého, doposud ale nebyla nikde vystavena.

Změnila to až aktuální výstava Živé pasti 2023 ve sbírkových sklenících, které v Olomouci ve Smetanových sadech spravuje Výstaviště Flora Olomouc. „Velice děkujeme Univerzitě Palackého v Olomouci za zapůjčení tohoto celosvětového unikátu na výstavu Živé pasti 2023. Těší nás, že se právě olomoucké sbírkové skleníky se svými cennými botanickými sbírkami oficiálně staly prvním místem na světě, kde může veřejnost láčkovku stydlivou spatřit na vlastní oči. Vystavená rostlina je jedním z pouhých dvou exemplářů, které mají nyní naši vědci mimo pralesy Bornea k dispozici,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Domovinou láčkovky stydlivé (Nepenthes pudica) jsou těžce přístupné pralesy Bornea. Teprve v loňském roce ji vědecky popsali odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Ľuboš Majeský a Martin Dančák. Vědci z olomoucké Přírodovědecké fakulty ji navíc i objevili, když v roce 2012 vedli mezinárodní tým odborníků při expedici na Borneu.  „Je to botanický unikát celosvětového formátu. Ve světě a především v Americe její objev údajně vzbudil mezi odborníky velkou pozornost. Svému odhalení dlouho unikala nejspíše nejen díky tomu, že žije v těžce přístupných lokalitách, ale i tím, že jako jediná láčkovka tvoří nečekaně své pasti i pod zemí,“ uvedl vedoucí sbírkových skleníků Pavel Souček.

Podzemní pasti láčkovky stydlivé měří až jedenáct centimetrů, loví do nich především mravence, roztoče anebo brouky. Láčkovku stydlivou si návštěvníci prodejní výstavy Živé pasti mohou prohlédnout každý den od 9 do 18 hodin. A to do pouze do neděle 4. června, kdy výstava končí. Ve sbírkových sklenících tento unikát chrání vitrína a také nepřetržitý dohled pracovníků výstaviště.

Nejde ovšem o jediný exponát výstavy. K vidění jsou také masožravé rostliny, jež rostou v České republice ve volné přírodě, vzácné „masožravky“ ze Stolových hor Venezuely či mucholapka podivná, která kořist polapí v desetinách vteřiny.

Autor: red., M. Poláček - zdroj foto: VFO

Fotogalerie

Živé pasti 2023                    zdroj foto: VFO
Živé pasti 2023                    zdroj foto: VFO
Živé pasti 2023                    zdroj foto: VFO
Živé pasti 2023                    zdroj foto: VFO
Živé pasti 2023                    zdroj foto: VFO

Související články

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.