Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Zde je místo pro Vaši reklamu

Město Šumperk se obrací na občany. „Tolerujte ve svých nemovitostech jiřičky.“

27. června 2020 - 12:31

Zpět na seznam článků

Jiřička obecná získala titul Pták roku 2020

Město Šumperk se obrací na občany. „Tolerujte ve svých nemovitostech jiřičky.“

Jiřička obecná získala titul Pták roku 2020 zdroj foto: mus

V letošním roce vyhlásila Česká společnost ornitologická Ptákem roku 2020 jiřičku obecnou. Ta s námi sdílí lidská sídla už po staletí a byla pro nás vždy poslem jara a symbolem štěstí. Bohužel v posledních letech dostává soužití lidí s jiřičkami trhliny. Dejte šanci jiřičkám zahnízdit na vašem domě.

Jiřičky jsou často zaměňovány s vlaštovkami, na rozdíl od nich mají kratší a méně vykrojený ocas, bříško mají bílé, svrchu jsou modré s ocelovým nádechem a ocas a křídla mají černá. Jiřička se živí hmyzem, který loví za letu. Po návratu z Afriky, když uletí okolo dva a půl tisíce kilometrů, zpravidla zahnízdí na stejné místo. Pokud o svůj domov přijde, těžko přesidluje jinam. Během jednoho pobytu u nás nachytá až půl milionu kusů hmyzu.

Udělením titulu Pták roku 2020 jiřičce obecné chtějí ornitologové upozornit na ubývání vhodného životního prostředí vlivem stavebních úprav a zásahů do hnízdišť. Jiřičky spotřebují na stavbu jednoho hnízda až tisíc kuliček bláta. Problémem se pro ně může stát dlouhotrvající sucho. Neštěstím je také snaha bránit jiřičkám hnízda stavět, trestuhodné je pak záměrné ničení a shazování jejich již hotových hnízd. Legislativně jsou všichni ptáci včetně jiřiček chráněni zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Město Šumperk by rádo vyzvalo všechny občany, aby jiřičky ve svých nemovitostech tolerovali a případně jim i pomáhali např. založením louže s bahnem v období sucha, nebo poskytnutím uměle vyrobeného hnízda. „Již velice dlouhou dobu jsou nejen jiřičky tradičními průvodci člověka, a spoluutváří tak kolorit i našeho města, proto bych byl rád, aby naše společné soužití nadále pokračovalo a občané Šumperka nechávali tyto užitečné ptáky ‚u sebe doma‘ bydlet,“ připojuje se k výzvě místostarosta Jakub Jirgl.

k výzvě se připojuje místostarosta Jakub Jirgl zdroj foto: archiv sumpersko.net

Lidé mají často obavu z nepořádku, který jiřičky vytvářejí. Dle vyjádření Státního zdravotnického ústavu se jiřiček bát nemusíme, nákaza patogeny od jejich parazitů ani z trusu nehrozí. Pod jejich hnízdo pak stačí umístit vhodnou nádobu, aby trus zachytávala. Jiřičky se vám pak za poskytnuté přístřeší odmění například odstraňováním obtížného hmyzu, jako jsou mouchy a komáři.

Zdroj a více informací na ZDE 

Autor: red., S. Singerová -mus

Fotogalerie

Jiřička obecná získala titul Pták roku 2020    zdroj foto: mus

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.