Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června

25. května 2019 - 11:18

Zpět na seznam článků

Novinkou je běžecký závod historickým centrem města ŠumpeRUN

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Do třetí dekády své existence letos vstupují Slavnosti města Šumperka. Ani letos nebudou chybět divadelní představení, oslava Mezinárodní dne dětí, vystoupení hudebních skupin a den s historií a romantikou, který připomene významné události šumperských dějin. Největším lákadlem pátečního programu je pak koncert známé české skupiny Wohnout.

Slavnosti města Šumperka začínají ve čtvrtek 30. května v Pavlínině dvoře. Šumperské divadlo si pro malé diváky připravilo pohádku O Honzovi a zakleté princezně, ta je na programu od páté odpolední. „Pro dospělé diváky je pak určena hra podle anglického spisovatele a dramatika Oscara Wildea Jak je důležité mít Filipa,“ říká Matěj Kašík, ředitel Divadla Šumperk. V případě deštivého nebo jinak nepříznivého počasí budou obě představení odehrány v budově divadla.

program zdroj: musprogram zdroj: mus

Páteční program patří již tradičně dětem. Ve dvě hodiny odpoledne bude v Pavlínině dvoře zahájena oslava Mezinárodního dne dětí. „Pro děti budou nachystány tvořivé dílničky Vily Doris, recyklační hry Elektrowin, Liščí stezka odvahy s ČMSS a samozřejmě atrakce ve formě skákacích hradů a skluzavek,“ říká Olga Hajduková, tisková mluvčí šumperské radnice.

Navazující večerní program nabídne největší lákadlo pátečního programu, a sice koncert známé české rockové skupiny Wohnout. „Matěj a Honza Homolovi, Jirka Zemánek a Fenek Steiner se po dlouhé době představí šumperskému publiku a zahraje jak své osvědčené hity, tak i novinky z nového alba Miss Maringotka,“ doplňuje Bohuslav Vondruška, referent oddělení kultury a vnějších vztahů.

rocková skupina Wohnout v Šumperku zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Skupinu Wohnout, která zahraje v deset večer, doplní pražská skupina Late Harvest se šumperskými kořeny, místní parta Sioux, která hraje příjemně odvázaný, zdaleka netuctový kytarový rock, ale chvílemi i navýsost dospělý pop, a také šumperské trio Dub band, jež večer doplní oblíbenou rockovou muzikou 60. až 80. let.

Sobota 1. června se ponese v duchu historie a romantiky a proběhne v Sadech 1. máje – v parku u Vily Doris. „Sobota nabídne vedle připomínky na největší událost šumperských dějin tzv. Šumperský sněm i malou vzpomínkou na rok 1419, tedy na první střet husitů s ozbrojenou mocí, na rok 1619, kdy se Morava připojila ke stavovskému povstání, na rok 1669, kdy město vzplálo velkým požárem a také na rok 1679 na začátek čarodějnických procesů,“ vysvětluje Vondruška.

SMŠ - 2018 zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Po celý den bude probíhat jarmark s tradičními řemesly, dobovým zbožím a výrobky certifikovanými jako JESENÍKY Originální produkt®. K dispozici budou atrakce pro děti a rozhodně nebude chybět bohaté občerstvení.

Díky rytířskému ležení, dobovým stanům, a různým nevšedním zákoutím bude celý park bude připomínat jedno velké středověké městečko. „Tak jak jsou návštěvníci městských slavnostní zvyklí, celý den završí velký kostýmovaný průvod městem k radnici a zpět, slavnostní ceremonie přijetí moravských a slezských stavů v Šumperku a ohňostroj,“ vyjmenovává Vondruška.

SMŠ - 2018 zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Na třídenní oslavy naváže velká sportovní událost.

V neděli 2. června se poběží první ročník běžeckého závodu ŠumpeRUN, jehož start i cíl najdou závodníci i fanoušci na nám. Míru u radnice. „Závodu na 10 km, jehož trať lemuje městskou památkovou zónu Šumperka, se zúčastní více než tři stovky již nyní registrovaných závodníků,“ říká Vondruška a na závěr dodává, že součástí jsou i závody pro děti, na které se lze registrovat na internetových stránkách závodu.

Vstup na Slavnosti města Šumperka je zdarma. Program se koná za jakéhokoliv počasí.

Autor: red., O. Hajduková - mus , foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června    foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.