Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

20.04.2024 - V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Mezi závodníky armádního závodu jsou dvě ženy

29. ledna 2019 - 08:07

Zpět na seznam článků

Po více jak deseti letech

Mezi závodníky armádního závodu jsou dvě ženy

Těsně po startu u Ovčárny pod Pradědem foto: Jiří Pařízek

První mrazivou noc po vysilujícím pětadvacetikilometrovém přesunu mají účastníci armádního mistrovství Winter Survival 2019 za sebou. Strávili ji v lese nedaleko Ski arény ve Vrbně pod Pradědem, kam v pondělí odpoledne nakonec dorazilo všech devatenáct družstev.

Tým ženijního praporu na přesunu foto: Jiří Pařízek

Tříčlenné vojenské týmy nejprve absolvovaly zrychlený přesun od Ovčárny přes kopce Temná a Kopřivná, Malou Morávku, kolem Karlovy Studánky do Ski arény ve Vrbně pod Pradědem. Součástí přesunu byly dva měřené terénní sjezdy.

Označení mapy na kontrolním místě foto: Jiří Pařízek

Vzhledem k bohaté sněhové pokrývce se mohli vojáci celou dobu pohybovat na skialpinistických lyžích. Přitom většinu dne mírně sněžilo. „Sněhové podmínky jsou více než dobré. Jelo se nám velmi dobře, i když s těžkými batohy to místy bylo vysilující. Často jsme měnili oblečení,“ zhodnotil přesun rotmistr Matthias Szöke z týmu rakouského 26. praporu horských myslivců. Rakušané by rádi obhájili loňské vítězství na Winter Survivalu. „Jsou zde dobré týmy. Uvidíme, jestli se nám to podaří. Uděláme pro to vše,“ prohlásil štábní praporčík Uwe Hochenwarter.

Po dojetí do cíle byla družstva postupně převážena na bojové střelby z pistole Phantom a útočné pušky Bren na střelnici mysliveckého sdružení Praděd ve Vrbně pod Pradědem. „Na střelnici každý člen týmu obdržel deset nábojů a v ochranné masce vedl střelbu na svých deset padacích terčů. Po střelbě čekala závodníky disciplína „rozdělávání ohně“," přiblížil mluvčí závodu WS Pavel Pazdeza.

Střelba z pistole Phantom foto: Jiří Pařízek

Střelba z útočné pušky Bren foto: Jiří Pařízek

Během pondělí si nejlépe vedli příslušníci 13. dělostřeleckého pluku Jince, 7. mechanizované brigády Hranice a Agentury logistiky ve Staré Boleslavi. Po více jak deseti letech se na start mistrovství Winter Survival postavily i dvě ženy. Jedna je v týmu 42. mechanizovaného praporu z Tábora a druhá v družstvu Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu z Dobrušky. „Těsně před závodem onemocněl člen našeho týmu a kolegové mě oslovili, zda bych ho nahradila. Byla to pro mě velká výzva, kterou jsem ráda přijala,“ řekla geografka poručice Tereza Vacková. 

Disciplína rozdělávání ohně foto: Jiří Pařízek Nouzové přespání v lese foto: Jiří Pařízek

Nouzové přespání v lese foto: Jiří Pařízek

Nouzové přespání v lese foto: Jiří Pařízek

V úterý 29. ledna se budou vojáci na lyžích a s kompletní výbavou pro přežití pohybovat po hřebenech Hrubého Jeseníku a při tom sbírat kontroly, zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle, poskytovat první pomoc zraněným vojákům či absolvují uměle vytvořenou překážkovou dráhu. V ideálním případě týmy urazí pětadvacet až třicet kilometrů.

Autor: red., Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek

Fotogalerie

Těsně po startu u Ovčárny pod Pradědem     foto: Jiří Pařízek

Související články

Další články z rubriky

ROZHOVOR s Janem Miltem

ROZHOVOR s Janem Miltem

Autorem hlavní expozice Flora Olomouc 2024

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.