Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Miroslav Šamšula hovoří o „saniťácích“ šumperské nemocnice

21. listopadu 2016 - 20:02

Zpět na seznam článků

Kdo se může stát řidičem přepravní zdravotní služby?

Miroslav Šamšula hovoří o „saniťácích“ šumperské nemocnice

Šumperk - vedoucí dopravy šumperské nemocnice představuje saniťáky foto: sumpersko.net

Pochopení, úsměv na tváři, nekonečná trpělivost i vlídné slovo… To je jen stručná charakteristika řidičů sanitních vozidel, kteří denně převáží v rámci šumperského regionu desítky pacientů na nutná vyšetření či hospitalizaci do Nemocnice Šumperk.

O včasnou přepravu pacientů se stará dvacet řidičů. „Vlastníme sedmnáct sanitních vozidel, ve kterých je i v prostoru pro pacienty klimatizace. Jsou upravená tak, aby řidič byl schopen naložit pacienta sám, prostřednictvím nájezdové rampy nebo lehátka, které se samo sklápí při nájezdu do sanitky. Pět vozidel z celkového počtu jsou čtyřkolky, které jsou vypravovány v zimním období do klimaticky náročnějších terénů,“ přibližuje správce nemocnice Martin Pelnář.

Šumperk - řidiči sanitních vozidel foto: šumpersko.net

Práce řidičů není jednoduchá. Zejména v zimě se musí vypořádat s nebezpečnými cestami v podhůří Jeseníků, zároveň ale musí zůstat klidní, aby pacienty před cestou do nemocnice zbytečně nestresovali.

Jejich služby si pacienti mohou objednávat čtyřiadvacet hodin denně. Nemocnice pro tyto účely dokonce nedávno zřídila novou speciální zelenou linku. Informovali jsme ZDE

Více o práci „saniťáků“ prozradil vedoucí provozu zdravotnické dopravní služby Miroslav Šamšula.

Miroslav Šamšula vedoucí zdravotní dopravní služby foto: sumpersko.net

Kdo patří do kolektivu dopravy?

Miroslav Šamšula: Zdravotnická dopravní služba je nedílnou součástí nemocnice a jako první přichází do styku s pacientem při transportu k různým vyšetřením do ambulancí a následně jako poslední, kdy pacienty transportujeme po ošetření, nebo propuštění. Na oddělení pracuje dvacet řidičů a čtyři dispečeři, kteří mohou v případě nouze řidiče zastoupit. Referentka dopravy a samozřejmě vedoucíMrkající

Vedoucí dopravy musí znát tzv. základnu". Jak dloho pracuje v nemocnici?

Miroslav Šamšula: Pracuji zde od roku 1981. Během této doby jsem prošel několika pracovišti počínaje rozvozem stravy a prádla v nákladní dopravě a od roku 1984 jsem přešel na sanitní vozidlo. Několik let jsem pracoval i jako automechanik v autodílně nemocnice. Od roku 2007 jako dispečer zdravotnické dopravní služby. Vedoucím oddělení jsem od 1. září letošního roku.

Kdo pracuje v dopravě šumperské nemocnice nejdéle?

Miroslav Šamšula: Služebně nejstarší v kolektivu řidičů je Martin Brückner, který zde pracuje od roku 1995. Pokud se jedná o skutečně služebně nejstaršího zaměstnance zdravotnické dopravní služby, tak je to na pozici dispečera Jan Weidinger.

Šumperk - řidiči sanitních vozidel foto: šumpersko.net

Jak široký je okruh, kam zajíždíte pro pacienty?

Miroslav Šamšula: Naše sanitky transportují pacienty po celém území České republiky, ale větší část přepravy se provádí na území našeho regionu, který zasahuje oblast Starého Města, Kouty nad Desnou až po Loštice. Vzhledem k tomu, že náš region leží v podhůří Jeseníků, dostupnost některých míst pro naložení pacienta je někdy velmi složitá, obzvlášť právě v zimním období v oblastech Starého Města a Koutů nad Desnou.

Nakládka pacientů je mnohdy obtížná, jak řešíte problém v domech bez výtahů?

Miroslav Šamšula: V současnosti se tato práce stává čím dál více náročnější. Dříve jsme vozili sedmdesát procent mobilních pacientů a třicet procent pacientů imobilních. Nyní je to čtyřicet procent mobilních a šedesát procent imobilních pacientů. Kvůli tomu se převozy prodlužují složitější nakládkou a vykládkou pacientů a vyžadují mnohdy i vytvoření dvouposádky. Ta je složena ze dvou řidičů, kteří si vzájemně pomáhají. V městských oblastech nevidíme problém s nakládkou a vykládkou pacientů, kromě nízkopodlažních čtyřpatrových domů bez výtahů, kde se imobilní pacient musí vynést fyzicky až například do čtvrtého patra.

Šumperk - řidiči sanitních vozidel foto: šumpersko.net

Nově nemocnice v Šumperku zavedla zelenou telefonní linku

Miroslav Šamšula: Linka je zcela bezplatná pro všechny klienty, kteří potřebují převoz naší zdravotnickou dopravní službou k ošetření a případné hospitalizaci do ambulancí či nemocnice. Transport sanitním vozidlem si může objednat kdokoli. Číslo nově zřízené bezplatné telefonní linky je 800 100 661. Musím upozornit, že linka neslouží jako bezplatný kontakt s nemocnicí, ale jen pro komunikaci s dispečinkem dopravní služby ohledně transportu pacienta.

Šumperk - zdravotní dopravní služba foto: sumpersko.net

Kolik služba stojí?

Miroslav Šamšula: Jsou dva způsoby úhrady. Pacient má příkaz ke zdravotnímu transportu na určitý den a hodinu a přes tuto linku si objedná převoz, který je plně hrazen zdravotní pojišťovnou. Druhá možnost je ta, že pacient nemá příkaz ke zdravotnímu transportu, protože nepodléhá indikaci a lékař mu příkaz ke zdravotnímu transportu nevypíše. Přesto si může naši službu objednat, ale jako samoplátce. Uhradí si celou cestu hotově. Služba je zpoplatněna částkou jednadvacet korun za kilometr. Pokud je sanitní vozidlo přistaveno jen pro jednotlivce hradí cestu tam i zpět.

Fotograf šumpersko.net doprovázel část dne jednoho z řidičů přepravní služby Jiřího Haberlanda.

FOTOREPORTÁŽ: Řidiči sanitních vozidel na Šumpersku

Byl při tom, když se svezli k vyšetření pacienti z Maletína, Zábřeha, Postřelmova a Bludova. V druhém svozu řidič převezl pacienta po hospitalizaci z ortopedického oddělení do Loučné nad Desnou. Zpět naložil ve Velkých Losin pacienta k vyšetření na ortopedickou ambulanci.

Šumperk - řidiči sanitních vozidel foto: šumpersko.net

Při návratu „na základnu“ řidič zajišťuje i svoz biologického materiálu z ambulancí praktických lékařů v celém regionu do biochemické laboratoře.

Šumperk - řidiči sanitních vozidel foto: šumpersko.net

Co stálo za rozhodnutím, že jste si zvolil povolání řidiče sanitního vozu?

Jiří Haberland: Tuto profesi máme v rodině, otec byl řidičem čtyřicet let u záchranné služby v Šumperku.

Kolik let vlastníte řidičský průkaz a jak dlouho pracujete v nemocnici?

Jiří Haberland:  Devětadvacet let vlastním řidičský průkaz a v šumperské nemocnici pracuji dvacet let.

Jiří Haberland - řidič sanitního vozu foto: sumpersko.net

Řidičem sanitního vozidla přitom nemůže být každý. Musí jít o člověka, který má minimálně jedenadvacet let a je v dobré fyzické kondici. „Důležité je neztratit úsměv a pochopeníUsmívající se,“ dodává Miroslav Šamšula.

Autor: S. Adoltová, foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Šumperk - vedoucí dopravy šumperské nemocnice představuje saniťáky      foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.