Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

„Na radnici je každý den zcela jiný,“ říká Jakub Jirgl

14. září 2021 - 18:29

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR se šumperským místostarostou

„Na radnici je každý den zcela jiný,“ říká Jakub Jirgl

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Druhý šumperský místostarosta, Jakub Jirgl, je téměř čtvrtým rokem je součástí vedení města. I přes své mládí je šumperský patriot. Z rodného města se neodstěhoval a své vize se snaží prosazovat v komunální politice, a to především v oblasti životního prostředí, investic a rozvoji města.

Když se ohlédnete za téměř čtyřletým obdobím ve vedení města, můžete zhodnotit, co vám výkon veřejné funkce „dal i vzal“?

Jakub Jirgl: Když člověk vstupuje do politiky, musí počítat s tím, že mu jeho práce zasáhne do soukromí. Nelze zavřít dveře kanceláře a odejít domů s čistou hlavou. Práci, nebo alespoň myšlenky na ni, si ve své hlavě nosíte stále. Na druhou stranu jsem se seznámil se zajímavými lidmi z nejrůznějších oblastí, nabíjí mne i to, když slyším pozitivní ohlasy na akce, které se nám podařilo realizovat. Teď mám například radost, že jsme pokročili v přípravě lokalit pro bydlení či rekonstrukce domu kultury, velký ohlas veřejnosti vzbudil také pilotní projekt třídění gastroodpadu. Věřím, že tyto akce budou přínosem pro občany našeho města a Šumperk se stane zase o kousek příjemnějším místem k životu.

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Výkon veřejné funkce je časově náročné povolání, jak se to snažíte vynahradit rodině, že spolu trávíte méně času?

Jakub Jirgl: Možná již nejeden člověk na podobný dotaz odpověděl, že nezáleží na množství času, ale na kvalitě jeho trávení a využití. A tak to vidím i já. Snažíme se dělat věci spolu dohromady, ať už jde o práci na zahradě, společné víkendy nebo podvečerní procházky po okolí. Myslím, že v naší domácnosti platí, že nežijeme vedle sebe ale spolu a práci s rodinou se snažím skloubit tak, abych ničeho nelitoval.

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Kolik v průměru pracovních schůzek absolvujete za měsíc? 

Jakub Jirgl: Denně absolvuji schůzky, na kterých řeším problémy od nepořádku kolem popelnic, až po náročná jednání se špičkovými architekty či dodavatelskými firmami, u kterých město „utrácí“ miliony korun. Mnoho jednání se odehrává také uvnitř úřadu, ať už jsou to porady vedení, koordinační porady mezi odbory či jednotlivá tematická jednání ke konkrétním problematikám. Všechny schůzky jsou pro mne důležité, na každou se snažím být připraven a hledat řešení. Nechtějte po mně prosím přesný počet schůzek, sám to nevím, nikdy jsem je nepočítal. Dá se tedy říct, že je jich nepočítaně.

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Komunikace s lidmi bývá velmi náročná na zvládnutí emocí. Určitě si musíte najít čas na „nabití baterek“. Jak nejraději relaxujete?

Jakub Jirgl: Nejvíce si nabiju baterky na výletech v přírodě s mou rodinou. Relaxuji také u hudby, pravidelně se snažím provádět dechová cvičení, doslova mne pohltilo celoroční koupání v ledové vodě, když je čas jdu si i zaběhat, ale spíš brzy ráno, odpoledne se už nedonutím.

Před vstupem na radnici jste měl plány, představy, které jste chtěl zrealizovat. Podařilo se vám z nich něco prosadit?

Jakub Jirgl: Mé plány a představy vycházely především z mého postoje k životnímu prostředí. I z toho důvodu jsem usiloval o to, aby do mé gesce spadal odbor životního prostředí. Pod sebou mám i odbor výstavby a odbor strategického rozvoje, územního plánování a investic. Musím ale přiznat, že čtyřleté období je příliš krátké na to, aby člověk mohl náročnější projekty dotáhnout od začátku až do konce. Jsem rád, že jsem jako místostarosta mohl být u výstavby moderního autobusového nádraží. S ohledem na to, jak dlouho projekt vznikal, jsme se snažili jej co nejvíce aktualizovat, aby nádraží bezproblémově sloužilo dalším generacím. Do projektu jsme doplnili zeleň, akumulační nádrž na vodu, zelené střechy i chytré technologie, jako jsou lampy reagující na pohyb, wi-fi nebo nabíječky na mobily. Z ekologických projektů se nám podařilo vybudovat lesní hřiště a tůně v Čarovném lese. Připravujeme revitalizaci lesoparku Cihelna. Letos v květnu jsme spustili pilotní projekt třídění gastroodpadu, pokračujeme také v revitalizaci sídlišť, v záchraně manufaktury, připravujeme rekonstrukci domu kultury a chystáme rozvojové plochy pro bydlení, což je časově asi nejvíce náročné.

lokalita Cihelna foto: sumpersko.net M. Jeřábek

 Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka

 Ve vašem případě si kolektiv nejbližších spolupracovníků nemůžete vybrat. Je dán výsledkem voleb. Jak se vám pracuje?

Jakub Jirgl: I když pracujete v supermarketu, na poště nebo ve fabrice, své spolupracovníky si nevybíráte, takže v tomto ohledu je práce na radnici jako každá jiná. S někým vám spolupráce vyhovuje a dohodnete se na společném postupu během pár okamžiků, s někým se vám cesta hledá s obtížemi. Práce politika však spočívá i v tom, že se snažíte hrany obrousit a hledat kompromisy, když to samozřejmě jde. Zase je to krásná možnost, jak se učit od druhých i učit odpouštět.

Když jste se stal součástí vedení města, tak mnoho projektů bylo již rozjetých, nebo před zahájením realizace. Kdy se vám podařilo začít prosazovat vaše záměry, se kterými jste šel do voleb?

Jakub Jirgl: Během prvních měsíců jsem neměl mnoho prostoru pro start nových projektů, protože bylo třeba dotáhnout do konce velké akce, které rozjeli mí předchůdci, především přestavbu krytého bazénu a autobusového nádraží nebo další etapy revitalizace sídlišť. Mým velkým snem byla rekultivace lesoparku Cihelna a také příprava lokalit pro bydlení. Jedním z prvních kroků, které jsem také učinil, byla kontrola škol po stavební stránce a následné investice do oprav. Věřím, že správným směrem se ubírá příprava rekonstrukce domu kultury a následná revitalizace Sadů 1. máje.

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Pozice ve vedení města sebou přináší i ztrátu soukromí, nejen vaší, ale i rodiny. Jak to zvládáte?

Jakub Jirgl: Ano, to máte pravdu. Člověk si však musí předem nastavit mantinely, za které nepůjde, především z hlediska ochrany soukromí mé rodiny. Někdy například lidé neodhadnou, kdy se už moc nehodí „pracovat“, ale většinou se setkávám se slušným jednáním. Čemu ale nemíním dát prostor je hloupé hecování lidí, kteří o věcech nic nevědí, nebo se ohánějí svou věčnou pravdou. Jedině tak se to dá zvládat.

Autor: red., S. Adoltová, foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města Šumperka   zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.